Az Intel nehézségei miatt csökkenhetnek a memóriárak

A TrendForce szerint az év végére 10% fölé nőhet a kínálati rés a notebookpiacon.

Az előző hét végén írtunk arról, hogy ellátási nehézségekkel küzd az Intel, amely már látszódik is bizonyos kereskedőknél, méghozzá az egyes processzorok árazását tekintve. Ráadásul a helyzet odáig fajult, hogy az OEM partnerek ellátása is veszélyben van, kiemelve például a szerverpiacot, a megoldást pedig a TSMC hordozhatja, ugyanis az Intel oda szervezheti ki az egyes lapkák gyártását.

Rövidebb távon kár a megoldásokban bízni. Ugyan a gyártás kiszervezése megfelelő lépés lehet az Inteltől, de ennek a hatása csak hónapok múlva fog meglátszani, addig is leginkább az árak emelkedésére lehet számítani, hiszen az egyes termékekből a hiány állandósulni fog. Öröm az ürömben, hogy ez jót fog tenni a memóriaáraknak. A TrendForce úgy számol, hogy éves szinten 0,2%-ot esik a notebookpiac, bármennyire is biztatónak tűntek az eddigi eladások. A problémát az Intel CPU-kra vonatkozó kínálati rés okozhatja, ugyanis az említett piackutató szerint ez augusztusban 5% volt, míg szeptemberben már 5-10% közé nőtt. Ráadásul a negyedik negyedévben 10% fölé mehet, ami már egy nagyon kedvezőtlen érték, hiszen egyértelműen jelzi, hogy a gyártók lényegesen több inteles notebookot tudnának piacra dobni, ha lenne elég processzor hozzá.

Az ellátási problémák előreláthatólag a következő év közepe felé fognak megoldódni, ami reális lehet, hiszen ekkorra azért optimális mértékben ki tudja szervezni a gyártás egy részét az Intel, így helyre állhat a rend. Addig is lényeges tényező, hogy a notebookok gyártásának kényszerű visszafogása gyakorlatilag a többi komponensre is hatással lesz, hiszen ha nincs az adott gépbe processzor, akkor például a memóriát sem rendelik majd meg a cégek, ez pedig a memóriaárak csökkenéséhez fog vezetni. Eredetileg a TrendForce 2%-os visszaesést kalkulált a negyedik negyedévre, amit korábban az általános túltermeléssel magyaráztak, de az új helyzetet látva az árak nagyobb mértékben is redukálódhatnak. Azt sajnos nagyon nehéz megmondani, hogy mennyire, elvégre az ellátási nehézségekkel való küzdelem nem egy könnyen megjósolható tényező, számtalan nem várt körülmény befolyásolhatja még a helyzet alakulását. Annyi tűnik biztosnak, hogy az árak csökkenni fognak.

A fentiek szintén kihatással lehetnek a NAND flash lapkák áraira is, hiszen ha nincs kellő mennyiségű processzor, akkor bizony adattárolóból is felesleges túl sokat rendelni az OEM-gyártók számára, ez pedig az SSD-piacon is hozhat némi árcsökkenést.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Előzmények

Hirdetés