Hamisított AMD processzorok bukkantak fel az Egyesült Királyságban

Érdekes jelenségre lett figyelmes az Amazon Egyesült Királyságra fókuszáló webáruháza. A vásárlók nemrég panaszkodni kezdtek az AMD A8-7600-as APU-ra, amely az említett cégnél most kifejezetten olcsó volt, de a dobozban nem a várt termék volt. Ráadásul ez igen szembeötlőnek számított, mivel a vásárlók logikusan Socket FM2+ tokozású megoldást vártak, de valójában egy Socket AM2 tokozású AMD Athlon 64 X2 5200+ processzort kaptak, amelyet még csak bele se lehetett tenni a Kaveri APU-hoz tervezett alaplapokba.

Ez tehát egy tipikus hamisítási ügy, ahol az Athlon 64 X2 5200+ processzorok kupakja el lett távolítva, és helyére egy A8-7600-as APU-ra való kupak került. Mindez persze szépen be volt csomagolva, bár ezt a tényezőt webes rendelés esetén amúgy sem lehetne ellenőrizni.

Az AMD A8-7600-as kupakkal ellátott Athlon 64 X2 5200+-os processzor
Az AMD A8-7600-as kupakkal ellátott Athlon 64 X2 5200+-os processzor (forrás: Heise.de)

Az Amazon az ügyben vizsgálatot indított, és a panaszkodó vásárlóknak természetesen kicserélték a termékeket egy igazi AMD A8-7600-as APU-ra. Időközben az AMD is megszólalt az ügyben és jelezték, hogy az Amazonnal együtt dolgoznak a forrás felderítésén, azaz megpróbálják kideríteni, hogy honnan származnak a hamisított termékek. A beazonosított példányokat eltávolítják a kereskedelmi forgalomból.

Az AMD a vásárlókat arra kéri, hogy lehetőség szerint vásároljanak a hitelesített kereskedőpartnereiktől, mivel ezek a cégek csak hitelesített és ellenőrzött csatornán keresztül juthatnak a termékekhez, vagyis kizárt, hogy a fenti eset előforduljon. Ugyanakkor, ha erre nincs lehetősége a potenciális vásárlónak és belefut egy hamisított termékbe, ahogy páran az Amazon webáruházán keresztül, akkor mindenképp jelentsék az esetet a boltnak, vagy magának az AMD-nek. Az érintettek természetesen a hamis termékeke igazira cserélik.

Arról egyébként nincs információ, hogy az Amazonnál mennyi hamisított termék volt az AMD A8-7600-as APU-ból. Más webáruház még nem jelentett hamisítást az AMD felé, így elképzelhető, hogy az Amazonnál lekapcsolták a nem megbízható forrásból beszerzett termékeket, így ezeket nem adják tovább. Annyit biztosan tudunk, hogy két vásárló publikus formában is jelezte, hogy a kiszállított APU-k dobozában nem a kívánt termék lapult.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés