AMD: számítási felhő a szórakozásért

Az idei CES rendezvényen az AMD egy olyan eszközt mutatott be a közönségnek, mely vizuális és multimédiás tartalmak használatát teszi lehetővé az úgynevezett számítási felhő alkalmazásával. Az előbbi fogalom egy új irányzata az informatikának. Az elgondolás lényege, hogy a futtatott programok és a végzett feladat fizikailag nem a saját, kliensként működő számítógépünkön lesz kiszámolva, hanem az internet segítségével elérhető kiszolgáló végzi a munkát. A feladat végeztével a kiszolgáló a kiszámított adatokat visszaküldi a kliensszámítógépnek, ami a kliensprogramon keresztül értelmezi azokat.

Az AMD a kiszolgáló feladatát a HD Cloud névre keresztelt szuperszámítógépre bízza, mely Phenom II processzorokból és Radeon HD 4870-es grafikus lapkákból áll. Utóbbi a jelenleg kapható legkorszerűbb technológia a háromdimenziós és multimédiás programok futtatására. A teljes rendszer számítási kapacitása meghaladja az 1 PetaFLOPS-ot is, melyet közel 1000 grafikus chip alkalmazásával érnek el.

A kliensszoftvert az OTOY cég fejlesztette ki. A prezentáció egy egymagos processzorral és egy integrált grafikus lapkával rendelkező HP Pavilion dv2 típusú hordozható számítógépen futott. A HD Cloud segítségét igénybe vevő kliensgép a viszonylag gyenge hardver ellenére is tökéletesen helytállt a tesztalkalmazások futtatásánál, pedig azok között igencsak gépigényes programok is feltűntek.

A HD Cloud használata mellett tehát olyan multimédiás vagy játékprogramokat is futtathatunk, amelyek hardverigénye meghaladja az aktuális számítógépünk képességeit, és ehhez mindössze szélessávú internetkapcsolat, valamint a megfelelő kliensszoftver szükségeltetik. Az AMD jó ütemben halad a fejlesztéssel, így az első ilyen rendszerek még ebben az évben bevethetők lesznek. Jelenleg az üzleti modell kiépítése és a licenszdíjak meghatározása van folyamatban.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés