2020-ban érkezik az Intel első dedikált GPU-ja

Az Intel egyik hivatalos Twitter csatornája publikálta a hírt, ami ennél több konkrétumot sajnos nem tartalmaz.

Az Intel News Twitter csatorna különösebb előzetes ráhangolás nélkül jelentette be, hogy 2020-ban érkezik az első dedikált GPU-juk. Itt persze rögtön lehet kontrázni, hogy sok-sok évvel korábban már elérhető volt az i740-es VGA is, de ezen valójában nem GPU volt, mivel nem támogatta a hardveres T&L-t, ami a grafikus vezérlő definíciójának része. Az egész persze csak felfogás kérdése, az kétségtelen tény, hogy az Intel már kínált grafikai számításra alkalmas különálló lapkát, a lényeg azonban az, hogy most újra kínálni fognak.

Ennél több hivatalos adat sajnos nincs. De az új fejlesztés minden bizonnyal a Kaby Lake-G által megkezdett irányt folytatja, csak az AMD nélkül. Az még nagy kérdés, hogy az Intel miképp köti majd össze az újdonságot a CPU-val, a PCI Express természetesen opció, de könnyen elképzelhető, hogy inkább a sokkal modernebb UPI-t (UltraPath Interconnect) választják, amely funkcionálisan kedvezőbb, illetve több linket felhasználva jóval gyorsabb is lehet.

A VGA-piac megtámadása erősen véleményes. Az Intelt ez a terület különösebben nem érdekelheti, mivel hátrányban lennének az AMD és az NVIDIA már kiépített üzleti kapcsolataihoz képest. Sokkal célszerűbb a pGPU-s vonalat folytatni, hiszen így akkor is el tudják adni a saját GPU-jukat, ha arra az adott vásárló amúgy nem is tart igényt. Egyszerűen ott lesz a processzor tokozásán, így levenni nem lehet, maximum kikapcsolni, de csak azután, miután ki lett fizetve. Ilyen módon az Intel olyan terepre vinné a versenyt, ahol ők mozognak otthonosan, és az AMD, illetve az NVIDIA kerül hátrányba.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés