Nem discman, DVD-író

A vásárlók az eddigiek során megszokhatták, hogy a külső optikai egységek az esetek túlnyomó többségében meglehetősen ormótlan, téglaforma dobozban foglalnak helyet, hiszen felépítésük alapvetően a PC-be szerelhető 5,25 hüvelykes egység méreteihez igazodik. Néhány gyártó szakított ezzel a kialakítással, ezek praktikusabb külső eszközöket hoztak forgalomba, melyek javarészt már a jóval kisebb és könnyebb, noteszgépekbe építhető optikai egységekre épültek. A Plextor legújabb külső DVD-írója, a PX-608CU is alapvetően ebbe a kategóriába tartozik, az apró hordozható egység azonban több szempontból is kilóg a sorból.

 

PX-608CU/AL
Médium Írás
DVD+R 8x (ZCLV)
DVD-R 8x (ZCLV)
DVD+R DL 4x (ZCLV)
DVD-R DL 4x (ZCLV)
DVD+RW 8x (ZCLV)
DVD-RW 6x (ZCLV)
DVD-RAM 5x (ZCLV)
CD-R 24x
CD-RW 24x

A világ legkisebb külső DVD-írójának titulált PX-608CU első ránézésre leginkább egy discmanhez hasonlít, legalábbis a lemez behelyezését tekintve. A felhasználónak itt is a kagylóforma drive felső „héját” kell kinyitnia, ha hozzá akar férni a lemezhez, valamint a Plextor megoldásánál is jelen van az apró kémlelőablak, melyen keresztül jól látható, hogy a disc forgásban van-e. A mindössze 250 grammot nyomó PX-608CU egyébiránt az összes elterjedt DVD-formátumra képes adatot rögzíteni, mindezt úgy, hogy még nagy sebességű írásnál sem szükséges külön tápegységgel bajlódni, az író ugyanis az USB 2.0 portról „szívja le” a működéséhez szükséges maximum 4,8 wattnyi áramot.

A Plextor a PX-608CU-val egy időben bejelentette a meghajtó noteszgépekbe építhető, slot-in lemezbehúzó mechanikával ellátott, PX-608AL típusjelű változatát is, mely a külső egységgel egyező írási és olvasási sebességet nyújt. Mindkét termék októberben kerülhet a boltokba, a Plextor szokás szerint 2 év garanciát vállal a DVD-írókra, a dobozos csomagokba pedig ezúttal is több hasznos szoftver, köztük a PlexTools Professional kerül.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés