DVD-rombolóval jelentkezik a Plextor

A CD-k után az utóbbi években a DVD-k is olcsó adattárolási, -archiválási formává váltak, idén az előzetes becslések szerint mintegy 6,9 milliárd nyers CD, illetve 5–5,5 milliárd írható DVD eladásával számolnak a gyártók. Az optikai médiumok nagy mennyiségű forgalmazása persze együtt jár azzal, hogy egyre több használt adathordozó kerül hulladékként a kukába, ami felveti a rajtuk tárolt – akár magánjellegű, akár üzleti szempontból jelentős – adatok védelmének a kérdését. A vállalatok jó esetben rendelkeznek lemezek olvashatatlanná tételére szolgáló berendezéssel, vagy erre specializálódott céget bíznak meg a feladattal, kisebb irodákban gyakran az erősebb iratmegsemmisítőkre hárul a piszkos munka, míg a magánfelhasználók sokszor egyszerű és durva módszerekhez folyamodnak, ha biztosítottnak akarják látni, hogy más ne nézhesse meg fájljaikat.

A Plextor elsőként Japánban piacra dobott eszköze, a PlexEraser (PX-OE100E) ennél elegánsabban – és többnyire halkabban – végzi el a vörös lézerrel írt médiumok megsemmisítését. Az önállóan működő eszközbe csak be kell helyezni a 8 vagy 12 cm átmérőjű lemezeket, majd egy erős lézer módszeresen végighaladva a felületen tönkreteszi az adatokat kódoló barázdák, pitek hordozóanyagát. A készülék CD-R/RW, illetve egyrétegű DVD±R/RW korongokkal átlagosan három perc, kétrétegű DVD±R lemezekkel hat perc alatt végez.

A PlexLaserDel nevű technológiát használó meghajtó csak 12 W energiát vesz fel, így túlmelegedés nélkül folyamatosan működtethető. Az esetleges balesetek kivédése érdekében felirat és a tálca élénk színe figyelmezteti a felhasználót, hogy nem közönséges DVD-íróba készül behelyezni lemezét. A PlexEraser aktuális árfolyamon számolva mintegy 46 600 forintért vásárolható meg a szigetországban.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés