Hirdetés

Néhány év alatt behozhatja az árát az APC energiatakarékos UPS-e

Jövő januártól új modellel bővíti egyfázisú UPS-ekből (Uninterruptible Power Supply, azaz szünetmentes tápegység) álló, asztali számítógépek és munkaállomások szünetmentesítésére szolgáló Back-UPS családját az American Power Conversion (APC). A Back-UPS ES 750 Master Control típusú modell különlegessége a Master Control nevű, energiatakarékossági célokat szolgáló technológiában rejlik: ez a rendszer a gyártó közleménye szerint éves szinten átlagosan akár 40 dollárt is spórolhat a villanyszámlán, az eszköz így azon túl, hogy folyamatos biztonságot nyújt a számítógépnek és a különböző perifériáknak, pár év alatt behozhatja az árát.

A Master Control eljárás a számítógéphez kapcsolt perifériák – olykor meglepően nagymértékű – készenléti áramfogyasztását csökkentheti egészen nulla wattig, a Back-UPS ES 750 Master Control ugyanis az öt közül az egyik szünetmentesített kimenetén fennálló terhelés mértékétől függően képes lekapcsolni három másik kimenetet. Azaz ha a mester kimenethez egy számítógép csatlakozik, akkor a UPS automatikusan áramtalanítja a PC-hez csatlakoztatott eszközöket, például a szkennert, a nyomtatót vagy az aktív hangfalszettet, miután a gép kikapcsol vagy alvó állapotba lép. A Master Control érzékenysége három lépcsőben állítható annak érdekében, hogy a rendszer megfelelően felismerje a számítógép készenléti vagy alvó állapotát.

A Back-UPS 750 Master Control egyébként összesen tíz kimenettel rendelkezik, ezek közül öt szünetmentesített (az egyik a mester aljzat), öt csak az áramlöketektől védi meg a fogyasztókat (ezek közül három áll kapcsolatban a mester kimenettel). A szünetmentes áramforrás maximum 450 wattig terhelhető, a gyártó adatai szerint csúcsterhelésnél 2,3, félgőzzel 11,3 perc az áthidalási idő. A UPS maximum 355 Joule villámenergiát képes elnyelni, és az áramhálózat mellett szűri az adatvezetékeket (telefonkábel, LAN-kábel, koax-kábel) is. A szünetmentes áramforrás a Back-UPS család legtöbb tagjához hasonlóan egy egyszerűen telepíthető, USB csatlakozást használó PC-s kommunikációs interfésszel is el lett látva.

Az APC energiatakarékos üzemmódot támogató, Back-UPS ES 750 Master Control UPS-e jövő januártól kapható az Egyesült Államokban, ára 99 dollár lesz. Az APC hazai képviseleténél lapunkat arról tájékoztatták, hogy a készüléknek nem lesz 230 voltos hálózati feszültség mellett használható változata, a berendezés így biztosan nem kerül forgalomba Magyarországon.

  • Kapcsolódó cégek:
  • APC

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés