Ne bízz a gyorsabb Wi-Fi-ben!

Az őszi IDF alkalmával már bebizonyosodott, így a mostani IEEE Globecom Expo 2006 rendezvény keretén belül Alan Crouch, az Intel Kommunikációs Technológiai Laborjának vezetője már csak megerősítette: a világelső processzorgyártó annak ellenére integrálja jövőre megjelenő, korábban Santa Rosa kódnévvel illetett Centrino platformjába a 802.11n szabvány tervezetére épülő vezeték nélküli hálózati vezérlőt, hogy a technológia végleges változatát 2008-nál előbb jó eséllyel nem szabványosítják az illetékes szervezetnél, az Institute of Electrical and Electronics Engineers-nél (IEEE).

Bár korábban több (elsősorban a gyártók nevében nyilatkozó) szakember állította, hogy a jelenleginél lényegesen gyorsabb, kedvező vételi viszonyok mellett akár 600 Mbps átviteli sebességet is lehetővé tevő 802.11n szabvány tervezete nagyon közel áll a végleges változathoz, elemzők most mégis azt javasolják a biztonságra és stabilitásra nagy hangsúlyt fektető vásárlóknak, hogy ne engedjenek a kísértésnek, és várjanak hálózatuk bővítésével. Ezt az álláspontot osztja Ken Dulaney, a Gartner egyik vezető elemzője is, aki szerint az otthoni felhasználók számára még elfogadható lehet az új technológia korai adoptálása, nagyvállalati környezetben azonban aligha lehet elbagatellizálni a kiforratlan rendszer használata során esetlegesen felmerülő kompatibilitási problémákat.

Az Intel a maga részéről minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy a gyártók és a vásárlók bizalmát megerősítse az elfogadásra váró szabvánnyal kapcsolatban. A vállalat így többek között hónapokkal ezelőtt létrehozott egy 802.11n interoperabilitási programot, amelynek részeként kompatibilitási, teljesítménymérő, hatótávolság és stabilitási teszteket végez majd a világ vezető hálózatieszköz-gyártóival együttműködésben.

Utóbbiak közül számos ismert név előrukkolt már 802.11n szabványtervezetet támogató berendezéssel, újabban pedig noteszgépgyártók is integráltnak ezzel kompatibilis modulokat hordozható számítógépeikbe. A lista egyik legmeglepőbb szereplője alighanem a Lenovo; a kínai cég nem csak a SoHo piacra szánt 3000-es széria noteszeibe épít pre-802.11n eszközöket, hanem a megbízhatóságukról legendássá vált, nagyvállalati felhasználóknak ajánlott ThinkPadek bizonyos típusaiba is. A Lenovo képviselője korábban lapunknak úgy nyilatkozott, hogy a most megvásárolt noteszgépek egy későbbi firmware-frissítés után kompatibilisek lesznek a végleges 802.11n szabvánnyal.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés