Újabb mérföldkőhöz ért a 802.11n szabvány kidolgozása

Hirdetés

Az IEEE 802.11n szabvány megalkotásáért felelős testület egy újabb lépéssel jutott közelebb a gyors vezeték nélküli hálózati technológia specifikációjának véglegesítéséhez. Az 1.0-s szabványtervezet kapcsán több mint 3000 észrevételt, kifogást terjesztettek be, melyek mindegyikére sikerült elfogadható megoldást találni. A TGn munkacsoport január közepén Londonban tartott ülésén így megszavazták a specifikáció 1.10-es, továbbra is tervezet státuszú változatát – tájékoztatta az eWeek című lapot Bill McFarland, az Atheros technológiai igazgatója.

A szabványalkotók hatalmas nyomás alatt állnak, hiszen a gyorsabb adatátvitelt lehetővé tevő eszközöket sok gyártó minél előbb a piacon szeretné tudni. Jellemzően otthoni és kisirodai használatra szánva máris számos terméket vezettek be a szabvány korábbi tervezetére alapozva, ám ezek nem használják ki teljesen a technológiában rejlő lehetőségeket, és nem csupán egymással, hanem a szabvány végleges változatával való kompatibilitásuk is kérdőjeles. Emiatt már nemcsak sok szakember – köztük a TGn munkájában résztvevők – emelte fel szavát az úgynevezett pre-802.11n termékek ellen, hanem elemzők is óvtak a korai implementációtól. Bár a háztartásokban ez kisebb problémákkal járhat, nagyvállalati környezetben egyelőre borítékolhatók a különböző generációkat és márkákat képviselő eszközök interoperabilitási gondjai – mondják.

A gyártók mégis elébe kívánnak menni a szabványosítás hagyományosan időigényes folyamatának, így részint szorosabb együttműködéssel, részint különféle áthidaló megoldásokkal igyekeznek elérni, hogy olyan termékek kerülhessenek forgalomba, melyeknél már szavatolható a kompatibilitás. Ennek szellemében az eszközök tanúsítását végző Wi-Fi Alliance már tavaly augusztusban nyilvánosságra hozta, hogy 2007 első felében kétlépcsős minősítési programot vezet be. Az első, átmeneti fázisban a 802.11n tervezetére épülő eszközöket vizsgálják, míg a szabvány véglegesítése után beinduló második fázisban a teljes mértékben szabványkonform termékek minősítésén túl a két generáció kompatibilitásának biztosítása lesz a fő feladat. McFarland szerint az IEEE TGn most elfogadott 1.10-es (illetve megszavazása esetén az ezt továbbvivő 2.0-s) tervezet már közel áll a végleges specifikációhoz, így kedvezőbb körülményeket teremt a Wi-Fi Alliance kényszerű gyakorlatához.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés