Működnek a kétmagos Opteronok

Az AMD ma austini üzemében mutatja be két processzormaggal rendelkező chipjeinek működő mintapéldányait. A vállalat – közleményének tanúsága szerint – egy négy darab dual-core Opteront tartalmazó HP ProLiant DL585 szervert tesz közszemlére. E kiszolgáló négy processzort támogat, ám az új – 90 nanométeres csíkszélességgel gyártott – chipeknek köszönhetően könnyedén nyolcprocesszoros konfigurációvá fejleszthető. A kétmagos Opteron chipek ugyanis a már használatos Socket 940-es foglalatokba illeszkednek, így a specifikációknak megfelelő alaplapokban egy BIOS-frissítést követően működésre bírhatók.

Marty Seyer, az AMD processzor-üzletágának vezetője elmondta, hogy a dual-core chip tervei júniusban készültek el, a most kiállított tesztpéldányokat pedig nemrég gyártották le. Az új Opteronokban a két processzormag önálló másodszintű gyorsítótárral rendelkezik, de egy memóriavezérlőn osztozik. A chip egyik újdonsága az SSE3 utasításkészlet támogatása, ettől eltekintve csak néhány apróbb fejlesztésben különbözik a már kapható revíziótól. A processzorból három eltérő fogyasztási mutatóval rendelkező változat lesz elérhető, akárcsak a már meglévő modellekből. A vállalat kínálatában jelenleg szereplő Opteron processzorok maximum 30, 55, illetve 89 wattot fogyasztanak.

A kétmagos Opteronok piacra dobását 2005 közepére tervezi a vállalat. A processzorok kezdetben 90 nanométeres csíkszélességgel készülnek; a dual-core Opteron chipek kódneve Egypt (800-as széria), Italy (200-as széria) és Denmark (100-as széria), míg a kétmagos Athlon 64 fejlesztése Toledo néven fut. A szerverekbe és asztali számítógépekbe szánt változatok a gyorsítótár méretében, működési frekvenciájukban és a HyperTransport linkek számában különböznek majd egymástól.

Az Intel várhatóan a jövő héten hasonló demonstrációval jelentkezik: a CNET értesülései szerint a nagyobb chipgyártó a tervezett kétmagos Itanium, Xeon és Pentium 4 processzorok közül legalább egyet élőben is bemutat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés