Némelyik GeForce GTX 1070 hibásan működik, de úton van a javítás

A Micron memóriát használó termékek az érintettek, amelyekre a gyártók hozzák a megfelelő VBIOS-t.

Az elmúlt hónapokban a gyártók fórumain a GeForce GTX 1070-es VGA-kat némi panasz is érte, mivel viszonylag kis számú beszámoló érkezett arról, hogy memóriatuning mellett képi hibák keletkeznek. Azóta elszaporodtak azok a panaszok is, ahol már alapórajel esetén is előjöttek a képi hibák, és ezek jellege tipikusan a memória hibás működésére utalt. Ezzel szemben számos felhasználónál hibátlanul működtek a GeForce GTX 1070-es VGA-k, így nem igazán kavart nagy port az ügy, de furcsa volt, hogy csak a Micron memóriát használó termékek felhasználói panaszkodnak.

A fentiek miatt a gyártók utánajártak a panaszoknak, és kiderült, hogy valóban problémásan működnek az egyes GeForce GTX 1070-es VGA-k, ezen belül is azok a modellek, amelyeken Micron által gyártott GDDR5 memória dolgozik. A hibajelenség főleg memóriatuninggal hozható elő, ugyanakkor alapórajelek mellett is tapasztalhatók képi hibák, csak éppen jóval ritkábban. Ez azonban messze nem elfogadható, hiszen a képi hiba lehetősége még gyári paraméterekkel is fennáll, ami miatt a gyártók az elkövetkező napokban kiadnak egy-egy friss VBIOS-t az érintett VGA-khoz.

Arról nincs adat, hogy ez a VBIOS min fog változtatni, az eddigi információk szerint a memória késleltetése módosul, de azt nem tudni, hogy mire. Viszont a képi hibák el fognak tűnni, ha azokat a Micron memóriák instabilitása okozta. Amennyiben mégsem tűnnek el, akkor garanciális ügyintézést kell választani, mivel a problémát más okozza.

Bizonyos gyártók már publikálták a szükséges VBIOS-t, gondolva itt az EVGA-ra, a Gainwardra és a Palitra, de belátható időn belül hozni fogja a saját javítását a többi gyártó is. Ezekről az adott cég terméktámogatási részlegénél kell érdeklődni. A már kiadott VBIOS-ok az adott VGA hivatalos oldalán keresztül szerezhetők be. Mivel az új VBIOS csak a Micron memóriákat használó kártyákra vonatkozik a Samsung memóriával dolgozó opciókra nem szabad frissíteni. A használt memória gyártójának kiderítésére a legjobb módszer a GPU-Z program, amely a memória típusára vonatkozó paraméternél megmondja a gyártót is.

Előzmények

Hirdetés