Már kapható a Merom

A mai (pontosabban már a tegnapi) naptól, a hivatalos bejelentést követően pontosan egy hónappal váltak elérhetővé az Intel régóta várt, Merom kódnévvel illetett Core 2 Duo mobil processzorai, melyek a vállalat megújult termékkínálatának részét képezik a korábban debütált Conroe kódnevű, szintén Core 2 Duo márkanevet viselő asztali CPU-ival egyetemben. A Merom a januárban Core Duo néven megjelent termékcsaládot váltja, a korábbi típusokhoz képest gyorsabb műveletvégzési sebességet, valamint fejlettebb utasításkészlet-támogatást ígér – ugyanakkor valamivel több áramot is fogyaszt, illetve jobban is melegszik azoknál.

A Core 2 Duo mobil változatai architekturális szinten teljesen megegyeznek az asztali változatokkal, egyaránt támogatják a 64 bites utasításkiterjesztést, valamint a virtualizációs technológiát. A mobil változatok az asztali modellekhez hasonlóan 2 vagy 4 megabájtnyi másodszintű, megosztott szervezésű másodszintű gyorsítótárat tartalmaznak, rendszerórajelük ugyanakkor maradt a Core Duo esetében is alkalmazott 667 MHz, szemben az asztali változatok 1066 MHz-es FSB-sebességével. Többek között ez utóbbinak köszönhető, hogy a Core 2 Duo CPU-k száz százalékban kompatibilisek maradtak a január óta piacon lévő, Napa kódnevű Centrino Duo mobilplatformmal, így a gyártók minimális átalakítás után előremutatóbb technológiát tartalmazó, gyorsabb noteszgépekkel állhatnak mától a vevők elé.

 

Core 2 Duo mobil processzorok
Modellszám Órajel FSB L2 cache Listaár
T7600 2,33 GHz 667 MHz 4 MB 637 dollár
T7400 2,16 GHz 667 MHz 4 MB 423 dollár
T7200 2,00 GHz 667 MHz 4 MB 294 dollár
T5600 1,83 GHz 667 MHz 2 MB 241 dollár
T5500 1,66 GHz 667 MHz 2 MB 209 dollár

Az Intel ütemterve szerint a jövő év első negyedében, egy minden tekintetben fejlettebb Centrino mobil platform részeként érkezik az újabb Merom-változat, mely az előzetes információk szerint már 800 MHz-es rendszerórajelet kíván majd, és biztosan nem lesz kompatibilis a jelenlegi platformmal. A jövőre érkező, Santa Rosa kódnévvel illetett Centrino az új processzor mellett fejlettebb, Broadwater-alapú lapkakészletet fog tartalmazni, a vadonatúj, 802.11n szabványt is ismerő vezeték nélküli hálózati vezérlő platformba integrálása azonban a szabványosítási folyamatok elhúzódása miatt kérdésessé válhat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés