London körképe került fel a világ legnagyobb panorámafotójára

Testvéroldalunk a nyáron számolt be egy Budapestet érintő világrekordról, melynek kapcsán a fővárosunkról készült egy 71 gigapixeles panorámakép a János-hegyi kilátóból. Bár a projektre továbbra is büszkék vagyunk, sajnos arról kell beszámolnunk, hogy a Mihályfi Zsolt vezetésével készült remekmű lekerült a trónról. Az új világrekord egy 80 gigapixeles panorámakép, melyet Jeffrey Martin készített Londonról, méghozzá a Centre Point toronyház tetejéről.

A felvétel 400 ezer pixel széles és 200 ezer pixel magas, vagyis összesen 80 milliárd képpontból áll. A kép kinyomtatva 36 méter hosszú és 17 méter magas lenne, így erre a feladatra valószínűleg senki sem fog vállalkozni, ám a teljes mű megtekinthető az alábbi weboldalon. A panorámaképet tetszőlegesen be lehet nagyítani, hiszen a felbontásnak hála az kilométerekre lévő épületek legkisebb részletei is tisztán kivehetők.

A 7886 különálló felvételből összerakott projekt elkészítésében a Fujitsu is aktívan rést vett, ugyanis 360Cities munkatársa három nap alatt elkészített fotóit össze is kellett illeszteni egy megfelelően erős számítógép segítésével. Jeffrey Martin egy Fujitsu Celsius munkaállomást használt, ami két darab hatmagos processzort alkalmazott 192 GB kapacitású rendszermemória mellett. A 64 bites Windows képességei tehát a memória szempontjából maximálisan ki lettek használva, és ez kellett is, ugyanis a masina a méretes kép elkészítésével nem kevesebb, mint négy óra alatt végzett. Ez a munka egy erős otthoni számítógép esetében több napig, sőt talán egy hétig is eltartott volna.

Tekintve, hogy mennyi szép város van még a világon, könnyen elképzelhető, hogy ez a rekord sem lesz hosszú életű, ám ez nem feltétlenül baj, hiszen az internet egyre szebb és nem mellékesebb nagyobb panorámaképekkel lesz tele.

Előzmények

Hirdetés