Hirdetés

Kiszáll a Toshiba a SED tévépanelek gyártásából

Kiszáll a Toshiba a Canonnal 2004-ben közösen létrehozott SED Inc. nevű vegyesvállalatból, mely a névadó SED technológiára alapozó kijelzőmodulokat és tévékészülékeket fejleszt, illetve a tervek szerint 2007 második felétől gyárt is. A döntést nem a technológia versenyképességét illető kételyek miatt hozta meg a két gyártó, épp ellenkezőleg, ezzel is a piaci bevezetés előtt álló akadályokat kívánják elhárítani.

A SED kijelzők a katódsugárcsövekhez hasonló elven működnek, azonban a SED esetében nem egyetlen elektronágyú sugara pásztázza végig képernyőt, hanem minden szubpixelhez saját elektronforrás tartozik, aminek több előnye is van. A megoldás igen lapos kijelzők építését teszi lehetővé, ráadásul a mátrix rendszer nem korlátozza a képfelület nagyságát, illetve felbontását. A SED mentesül a CRT-k villódzásától is, hiszen a pixeleket nem sorban egymás után világítják ki, hanem mindegyik akkor fénylik fel, amikor éppen szükséges. A monitor mindemellett kontrasztos, színhelyes képet tud biztosítani, reakcióideje kicsi, és fogyasztását, élettartamát tekintve is versenyképes a TFT LCD és plazma technológiákkal – főként a nagyobb méretkategóriákban.

A SED megjelenítőkhöz a Canon egy amerikai cégtől, a Nano-Proprietarytól is licencelt bizonyos technológiákat, ám a két vállalat között időközben jogvita kerekedett. A texasiak szerint, bár a SED Inc. a Canon többségi tulajdonában van, az nem tekinthető a Canon leányvállalatának, mivel a Toshibának is döntő szava van a cégvezetésben. Ezért a Nano-Proprietary új, ezúttal a SED Inc. által aláírt licencszerződést követelt, a japánok azonban inkább úgy döntöttek, hogy a SED Inc. január 29-től a Canon kizárólagos tulajdonába kerül, így érvényben maradnak a korábbi keretfeltételek.

A Toshiba és a Canon útiterve szerint 2007 második felében kerülnek piacra a 36 hüvelyk (91 cm), majd 55 hüvelyk (140 cm) képátlójú tévékészülékek. A megjelenés időpontja a változások miatt nem tolódik ki, azonban a Canonnak kissé át kell csoportosítania erőforrásait, hogy a tömegtermelést az elképzelések szerint fel tudja futtatni. A Toshiba kimarad ugyan a kijelzőmodulok gyártásából, azonban szintén készít majd SED televíziókat.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés