Kis méretben nagy kapacitás a jelszó a Samsung új SSD-jénél

Az NF1 méretű, adatközpontokba szánt meghajtó 8 TB tárhelyet kínál, ami így együtt most épp világrekord.

A Samsung most bejelentett, 8 TB-os SSD-je éppen a legnagyobb kapacitású NF1 (leánykori nevén NGSFF) méretű ilyen meghajtó a piacon – legalábbis addig, amíg meg nem jelenik rokona, a korábban demonstrált 16 TB-os PM983. A 30,5 x 110 mm-es, NVMe (abból is az 1.3-at és a PCIe 4.0 interfészt) támogatású meghajtót a cég adatközpontokba szánja, tehát egyelőre ne számítsunk arra, hogy a sarki boltban OEM változatban olcsón megvásárolhatjuk.


[+]

A nagy adatűrűséget kínáló egységen a koreaiak egy teljesen új vezérlője mellett 16 darab 512 GB-os V-NAND chip található, és került rá 12 GB LPDDR4 RAM is, amely gyorsítótárként működik. A Samsung állításai szerint a meghajtó 3100 MB/sec folyamatos olvasási és 2000 MB/sec írási sebességet érhet el, ezen felül 500 000 IOPS-ra számíthatunk tőle olvasás és 50 000 IOPS-ra írás közben. A felhasználási területe figyelembe véve a terhelhetőség is elég jól alakul, a három éves garanciaidő alatt a DWPD a tároló méretének 1,3-szorosa – más szavakkal ez alatt a három év alatt napi 10,4 TB adat írása meg sem kottyan a meghajtónak.

Az ilyen NGSFF meghajtókat egyébként a jelenleg használatos 2,5"-es SSD-k leváltására szánják, az M.2-es egységeknél ugyanis lényegesen nagyobb kapacitást kínálnak, miközben a 2,5"-es moduloknál pedig sűrűbben építhetőek be, így elvileg körülbelül háromszor akkora adatsűrűség érhető el velük, mint a régi változatokkal.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés