Két perc alatt kinyomtatták az ötven hüvelykes OLED kijelzőt

Az köztudott, hogy az OLED számos tulajdonságában (például: válaszidő, színhelyesség, energiatakarékosság, vastagság és fényerő) lefőzi a jelenleg uralkodó technológiákat, ám az ígéretes fejlesztések ellenére az eljárásnak eddig nem sikerült az áttörés. Ennek számos oka van, de a legnagyobb probléma, hogy egyszerűen iszonyú sokba kerül még egy kisméretű kijelző is.

A technológia egykori élharcosa, a Sony jelenleg parkoló pályára tette az OLED projektet, egyedül az LG 15 hüvelykes készülékei kaphatóak a boltokban, potom 2500 dolláros áron. Nem is tolonganak érte egyelőre. Mellettük persze még néhány cég foglalkozik fejlesztéssel, így például a DuPont Displays is. Az említett cég korábban különféle műanyagok gyártásával alapozta meg jövőjét, és mára azon vállalatok egyike, aki igen nagy fantáziát lát az OLED kijelzőkben.

A DuPont egyik OLED kijelzője
A DuPont egyik OLED kijelzője

Korábban már ők is próbálkoztak azzal, hogy az OLED kijelzőket egyfajta nyomtatásos eljárással hozzák létre. A konszern kijelző üzletágának vezetője, William Feehery bejelentette, hogy jelentős haladást értek el ezen a vonalon, így egy ötven hüvelykes prototípust sikerült mindössze kettő perc alatt előállítaniuk. Ebben szorosan együttműködtek az ipari nyomtatók gyártásában jeleskedő Dainippon Screen munkatársaival, akik a vasat szállították a projekthez.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen felbontású a kijelző, és mennyibe kerülne a tömeges előállítása, pedig ezek létfontosságúak lehetnek a siker szempontjából. Azt viszont elárulták, hogy komoly előrelépéseket tettek a megbízhatóság terén. Korábban számos probléma merült fel a hasonló eljárással elkészült OLED kijelzők élettartamával kapcsolatban, de William Feehery szerint ez a technológia legalább 15 éves működési időt garantál.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés