Késik az AMD Hammer és a Barton!

A legelső, most már elbizakodottnak is nevezhető tervek szerint a karácsonyfa alá idén a beigli mellett sokan az AMD nyolcadik generációs csodáját, a Clawhammert várták. Azt hónapokkal ezelőtt sejteni lehetett, hogy ez a terv füstbe megy: jó, ha a fejlesztők és a tesztelők ajándéka lesz a Hammer.

Most hivatalosan is megerősítette az AMD, hogy a Clawhammer csak 2003 első negyedévében érkezik meg a PC gyártókhoz, kedvenc kiskerünk polcán pedig csak a második negyedévben kereshetjük. A szerverekben szánt Opteron megjelenési dátuma viszont nem csúszott (egyelőre). John Crank az AMD-től azt is elmondta, hogy a Clawhammer CPU-k Athlon márkanév alatt kerülnek forgalomba.

Az AMD sajnos a Hammer csúszásával egy időben a Barton megjelenését is áttette 2003 elejére, ami talán még rosszabb hír a californiai kistigrisnek. Az egész világ, ezúttal a chipset- és alaplap-gyártókat is beleértve most először vette komolyan az AMD-t, és várta tárt karokkal a kifejezetten erősnek ígérkező új processzort, illetve a hozzá szükséges, szintén nagyon jól átgondolt, robosztus platformot.

A legnagyobb probléma az, hogy ahogy pár éve az Intel relatív lemaradásának köszönhetően lehetőség nyílt az AMD számára, hogy némileg ledolgozza hátrányát, úgy most pont fordított a helyzet. Az Intel gőzerővel fejleszti az újabbnál újabb Pentium 4-eseket, míg az AMD-ből átmenetileg ugyan, de kifogyni látszik a szufla. A Hammertől mindenki azt várta, hogy jelentős teljesítményelőnyt biztosít az AMD számára, de egy 3.40 GHz körül szaladgáló, 667 MHz-es FSB-t használó, 1 MB L2-es cache-sel szerelt, kiforrott Prescott Pentium 4 ellen ez már biztosan nem lesz könnyű. Ha bármelyike is igaz azon pletykáknak, miszerint az Intel a Prescottba már 32 bites ALU-kat, vagy kétszer annyi FPU pipeline-t pakol, akkor pedig egyenesen lehetetlen a Hammer feladata.

Elemzők szerint az AMD ugyanolyan problémákkal küzdhet, mint az nVidia-TSMC páros. A Hammer lesz az első 0.13 mikronos SOI (Silicone on Insulator) technológiát használó chip az AMD-től (maga a technológia az IBM szabadalma), és természetesen a valaha tervezett legkomplexebb chip tőlük. Sajnos, sok a hibalehetőség, és úgy tűnik, a szerencse most nem állt az AMD mellé.

Az AMD részesedése a processzorpiacból az előző negyedévben 2 százalékpontot csökkent, a cég pedig zsinórban a negyedik veszteséges negyedévét volt kénytelen elkönyvelni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés