Kérdőjelek az nForce 680i Yorkfield-kompatibilitása kapcsán

Könnyen hoppon maradhatnak azok, akik csúcskategóriás, Intel-alapú SLI-s rendszert építettek az NVIDIA nForce 680i lapkakészletét tartalmazó alaplapok egyikére, és új négymagos CPU-val bővítenék rendszerüket – írja a svéd NordicHardware. A lap hétvégi tudósításában arról számol be, hogy az NVIDIA egyik legszorosabb partnerének számító EVGA a napokban hivatalos formában közölte a felhasználókkal, hogy az nForce 680i-t tartalmazó alaplapok nem támogatják az Intel 45 nanométeres csíkszélességgel készülő négymagosait (Yorkfield).

Az új négymagos CPU-k későbbi BIOS-frissítés által sem kerülnek be a kompatibilitási listába, az EVGA csúcskategóriás alaplapja csak a kétmagos példányokat (Wolfdale) kezeli majd. Azt egyelőre nem tudni biztosan, hogy az EVGA álláspontját osztja-e a többi gyártó, mindenesetre a piacon lévő nForce 680i alaplapok igen jelentős része a drágább, bonyolultabb felépítésű videokártyákhoz hasonlóan egy referenciát követ, illetve egy gyárban is készült, így előfordulhat, hogy nem csak az EVGA vásárlóinak kell szembenézniük a problémával.


A Wolfdale jöhet, a Yorkfield nem

A cég egyik illetékese szerint a Yorkfield processzorok megfelelő kezelésére a jelenlegi lapka utódjának tekintett nForce 780i SLI megjelenéséig kell várni. Az NVIDIA Intel processzorok mellé szánt új csúcskategóriás lapkakészletének egyébként már piacon kellene lennie, a legfrissebb pletykák szerint azonban decemberre csúszik a premier, az újdonságot tartalmazó alaplapok nagyobb mennyiségben pedig csak a jövő év elején érkeznek meg a boltokba.

A NordicHardware korábbi beszámolója iparági források alapján azt valószínűsíti, hogy a lapkakészlet megjelenése azért csúszik, mert az Intel nem bocsátotta időben az NVIDIA rendelkezésére a CPU megfelelő kezeléséhez szükséges dokumentációkat. Állítólag azért, mert a két cég nem tudott megegyezni az SLI technológia licencelésével kapcsolatban (az Intel régóta szeretné beépíteni csúcskategóriás lapkakészleteinek repertoárjába az NVIDIA multi-GPU-s technológiáját, az SLI-t azonban nem adja a GPU- és chipsetgyártó).

  • Kapcsolódó cégek:
  • EVGA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés