Jövőre kiteljesedik a 3D V-Cache

A technológiát a végfelhasználók egyelőre csak a Ryzen 7 5800X3D-n tudják beszerezni, de ez hónapokon belül változni fog.

Az AMD még az előző évi Computexen mutatta be a 3D V-Cache-nek nevezett gyorsítótárát, amely lényegében egy 64 MB-os extra L3 kapacitást kínáló lapka volt a már meglévő Zen 3 chiplet fölé építve. A vállalat idén februárban a technikai részletekről is beszélt, illetve már elérhető az újítást alkalmazó Ryzen 7 5800X3D, noha kétségtelen tény, hogy a szerverpiacra szánt Milan-X platform élvezi inkább az extra gyorsítótár előnyeit.

Az teljesen normális, hogy egy ilyen fejlesztést elsődlegesen a szerverekbe szánt megoldásokon terjed, és az asztali kiadás inkább csak mutatóba érkezett meg. Jövőre ugyanakkor ez megváltozik, mivel az AMD arról tájékoztatta partnereit, hogy az elmúlt hónapok során nagymértékben javult a gyárthatóság, így a lehető legtöbb piacon bevetik.

Információink szerint az új 3D V-Cache dizájn az aktuális Ryzen 7000-es processzorsorozat esetében a CES-en érkezik, és egynél több modell kapja majd meg az extra gyorsítótárat, de a legolcsóbb processzorokig még mindig nem jut le, ennek úgy néz ki, hogy az aktuális generációban sincs itt az ideje. A következő generációs EPYC termékcsaládban szintén lesz 3D V-Cache variáns, de ez aligha lehet meglepetés, váratlan adat ugyanakkor, hogy a technológia 2023-ban eljut a Radeon grafikus vezérlőkre is. Úgy tudjuk, hogy a novemberben bemutatkozó Navi dizájnok egyik chipletjét úgy tervezték meg, hogy arra direkten ráhelyezhető a processzorba szánt chipletekhez készített új 3D V-Cache lapka. Ezzel valószínűleg az Infinity Cache kapacitása növelhető meg jelentős mértékben.

Egyelőre annyi ismert, hogy a grafikus vezérlők esetében a 3D V-Cache bevezetése hasonló lesz Zen 3-as asztali Ryzen processzorokhoz, vagyis a most érkező körben még csak egy dizájn kapja meg, de az ezt követő generációban már elterjedtebbé válik.

Végül az AMD dolgozik egy olyan 3D V-Cache variánson, amit a mobil szegmensen belül is használni tudnak, így lassan a notebookokban is megjelenhet a technológia, de az még nem világos, hogy erre van-e esély a 2023-as esztendőben.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés