Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Kompakt vízhűtés
- Milyen monitort vegyek?
- Projektor topic
- Lenovo Smart Paper - a szemem köszöni szépen, jól van
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen notebookot vegyek?
- OLED TV topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fred23
nagyúr
4600G eddig is volt. Bár lehet, csak az OEM-eknek volt hivatalosan, és most annyi történt, hogy mától szabad a pálya mindenkinek a vásárlásra.
-
PuMbA
titán
"Utóbbival kapcsolatban fontos változás, hogy az AMD mostantól biztosít egy friss mikrokódot a gyártóknak, hogy az A320, B350 és X370 sorozatú vezérlőhidat használó alaplapokhoz is lehessen olyan BIOS-t fejleszteni, amely támogatja a Zen 3 maggal rendelkező lapkákat."
Intel összehúzza a szemöldökét a "dobd ki az alaplapod, ha egyáltalán processzort akarsz váltani" nézetével
Viktor77: Ez is igaz, de ha a gépépítőknek nincs semmiféle meghúzott belső határuk, hogy ez most már tényleg bilikiborító....egyértelmű, hogy az Intel kihasználja, hogy annyi lóvét szedjen be mindenkitől, amennyit ők átengednek nekik. A pszichológia nem ma került be a cégek eszközei közé.
[ Szerkesztve ]
-
...ugyanakkor a vállalat célja az volt, hogy első körben a felhasználók számára elérhető közelségbe vigyék az új technológiát, hogy minél többet tudják azt kipróbálni.
Ha elérhető közelségbe szerették volna hozni az új technológiát, akkor talán az olcsóbb 5500 / 5600 / 5700 szériába kellett volna beépíteni...Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
lemusz
addikt
Kíváncsi vagyok 5600 hogy fog muzsikálni egy 12400F ellen.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hmm, az 5700X személyében új best-buy procit köszönthetünk? Némi PBO tuning és ott lesz ahol az 5800X.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ugyanígy vagyok! Eddig használt 5800X-ben gondolkodtam, de ez most feldobta a napomat. Korábban a 3D cache-es 5800X3D mozgatta a fantáziámat, de az meg túl drága lesz és ahogy hallani a híreket, még a tuningot is letiltják nála.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
carl18
addikt
Kíváncsi vagyok a 5500-5600 között mekkora lesz a Különbség? Egy biztos a Ryzen 5 3600 erősebb mint egy Ryzen 5 4500.
Hiába szúr, itt Ryzen a úr!
-
Kansas
addikt
No akkor már csak pár kicsi olcsó Athlon APU-nak kéne jönnie, full dekóder gyorsítással a HTPC-seknek...
Meg elfelejthetnék már ezt a szarakodást a PCIe verziókkal. Attól még, mert valaki APU-t vesz, nem feltétlenül akar lemondani a gyors SSD-kről, pláne ha az az APU pl. egy 5700G ami amúgy se nem gyenge, se nem olcsó, tehát nem igazán lehet ráfogni, hogy "budget build"...
Meg ez a Wraith Stealth is... azért a combosabb R5-ökhöz illett volna inkább egy Wraith Spire-t adni, ennyire nem lehetnek fillérb@szók, a Stealth kb az Intel gyári hűtő szintje, ennyi erővel kihagyhatták volna és adhatnák a procikat 10-15 dodóval olcsóbban...[ Szerkesztve ]
Nincs olyan MI, ami képes lenne szimulálni az emberi hülyeséget... ha valaha lesz, annak tuti az emberi hülyeség lesz az oka...
-
Kansas
addikt
Az 5500 annak fogja megérni, akit hidegen hagy a PCIe v4(pl. mert 400-as lapba akarja tenni), merthogy IGP-tlenített APU-hoz méltóan azt nem fogja támogatni. Ami vicces, mert a Zen2-tes R5-3600 is támogatja...
[ Szerkesztve ]
Nincs olyan MI, ami képes lenne szimulálni az emberi hülyeséget... ha valaha lesz, annak tuti az emberi hülyeség lesz az oka...
-
PuMbA
titán
Igen, népproci, mint az 3700X :) Egyáltalán minek kell, hogy ott legyen az 5800X-en? Az a 2-3% különbség, amit a +200Mhz boost ad, szabad szemmel nem látható. Újfajta tesztet kéne bevezetni a PC világba: két külön gép, egyikbe egyik proci, másikba másik, semmilyen fps-t vagy adatot nem láthatsz és játék közben mondd meg hogy melyik a jobb. A PC gémerek 3/4-ede ott esne össze, hogy bizony az igazság: nincs különbség a legtöbb proci között
[ Szerkesztve ]
-
carl18
addikt
Igen, nekem is ott a Zen 5 3600, de úgy a 3500 nem biztos jó volna cserének. A 4500 meg a 4X kevesebb cache miatt nem szerepelne valami jól játékokban cpu bottleneck esetén.
B550 lap esetén a Ryzen 5 5600 lesz a legjobb vétel, és azonos a cache mérete is mint a 5600X-nek.
Nálam még lehet jó darabig marad a Zen 2-es Ryzen 5 3600.
Hiába szúr, itt Ryzen a úr!
-
Pipó
őstag
Én azt látom, hogy az AMD elkényelmesedett, az Intel meg gyorsított. Az 5800X-et itt a PH!-n még a 9900K-val tudták összemérni [link] aztán már jó ideje kapható a 12-es sorozat is. Mire jön a zen4, addigra itt az Intel13 és már fej-fej mellett lesznek (jó esetben). Ezzel, meg hogy visszatartották a régi lapokhoz a kódot, sokkal inkább arcul csapták az AMD hívőket, mint az Intel a foglalatcserével.
"Vannak győzelmek, amiktől jobban alszik az ember. És olyanok is, amik ébren tartanak." Broadchurch - Kis fekete szir-szar rózsaszín biszbasszal a tetején? - Az is vaaan!
-
Zotya84
őstag
Hívőnek azért nem mondanám magam, de igen, fájt az arculcsapás, mert a 3700X-szel is volt bőven porbléma a hivatalos támogatás ellenére is. Bár ezt azért kijavították a legutóbbi bétában - előtte azért még úgy volt, hogy kénytelen leszek valami K drága X570-re váltani, és már néztem is, hogy mi jöhet szóba (szinte semelyik, mert mind visszalépés a fejlődés ellenére), és mi módon kell bővíteni, hogy minden mehessen, mint most (így azért találtam megoldást.).
De, a végére azért a pofozás után, csak megsimogat(j)ták a kis buksinkat, és a teljes AM4 kínálatot lehet használni a 370-es lapokban. Szóval, a két év szívatás után csak be lehet nekik írni a piros pontot. Még akkor is, ha valószínűleg nem fogok 5800X3D-re, vagy 5950-re ugrani...Mi ez a hülyeség? Nokiánál ütésállóságot nem fejszével kellene tesztelni, hanem elkezded ütni egy 3310-zel... - L3zl13
-
tasiadam
addikt
5500 az az L3 milyatt olyan mintha egy 5600G lenne csak iGPU nélkül.
Gyermektelen, nem házas, másodrangú állampolgár
-
huskydog17
addikt
A két 8 magos CPU-nak látom értelmét, a többinek azonban nem.
5800X3D: Nyilván az AMD megpróbálja ezzel visszaerezni a "leggyorsabb gaming CPU" címet az Inteltől (12900K)
5700X: Az 5800X tempóját tehát leviszik 450-ről 300 dolcsira alacsonyabb fogyasztással. Végre egy értelmes, hasznos, üdvözlendő lépés, ez még akár best buy is lehet
5600: Semmi értelme, az eddigi 5600X árát kellett volna levinni 199 dolcsira és kész, ehhez tök értelmetlen és felesleges új SKU-t kiadni, főleg, hogy az 5600X eddig is a 12400-al volt egálban sebesség téren, csakhogy az Intel száz dolcsival olcsóbban adja ugyanazt a tempót.Az 5700X-el egyébként az AMD teljesen értelmetlenné tette az 5600X létezését. Saját termékét kannibalizálja, mindössze az 5600X listaárát kellett volna levinni 300-ról 200-ra ozt kész. Nem értem eme lépésüket.
A többi bejelentett CPU egy vicc, de legfőképp az 5500, ahol az AMD megint a saját vásárlóival szúr ki a legjobban a PCI-E 3.0 vezérlővel. Remélem sokan fognak ilyen CPU-t venni a Radeon 6500XT mellé!
Az Intel eközben pedig a 42 dolcsis kis hitvány Celeronba is rak PCI-E 4.0 sőt PCI-E 5.0 vezérlőt, ami azt jelenti, hogy az újabb PCI-E vezérlők nem költség, vagyis értelmetlenül spórolta le az AMD a CPU-ból. Értem, hogy valószínűleg így a hibás APU-kat akarják eladni, de ez a termék így akkor is nagyon gáz.
Ryzen 4000 sorozat: Újra kiadják a 3 éves Zen 2-t, amikor fél év múlva jön a Zen 4 és a szintén 100 dolcsis Alder Lake simán kenterbe veri a Zen 2-t minden téren (kivéve IGP tempó játékok alatt). A Ryzen 3 4100-nak semmi esélye a szintén 100 dolcsis Core i3-12100F ellen.
Ilyen sok Zen 2 maradt volna még a gyártásból? Akárhogy is nézem ez a 4000-es sorozat így nekem eléggé DOA.Gameplay csatornám: https://www.youtube.com/channel/UCG_2-vD7BIJf56R14CU4iuQ
-
Televan74
nagyúr
válasz
huskydog17 #22 üzenetére
Sok a selejt, el kell adni az AMD fanatikusoknak.
5700X lenne jó a jelenleg 100.000 Ft körül akciósan kapható 5600X helyett. De mint tudjuk a bevezető ár nem lesz annyi, sőt a magas árfolyam mellett én olyan 150.000 Ft -ra lőttem be az árát, ami nem baráti számomra. Majd 110.000-120.000 Ft körül szóljatok, addig álmodozom egy kicsit még a 3700X -el a gépembe.
[ Szerkesztve ]
Eladó cuccok!!! https://tinyurl.com/2p9xjwkc
-
tasiadam
addikt
válasz
huskydog17 #22 üzenetére
Az összes zen2-nek APU-ban kéne lennie, de nem ám
a pirosat, hanem a babakéketsok magvas dinnyékben, hanem 4 magosban, meg 2 magosban. Akár tisztán 4/4-ben. Vega3 mellé, és kész a 10.gen i3 ellenfeleGyermektelen, nem házas, másodrangú állampolgár
-
tasiadam
addikt
válasz
Televan74 #23 üzenetére
Én úgy gondolkodom hogy:
Szeretnél új procit a 2700x helyett? igen
Szeretnél kiadni az 5800x-ért 130 ezret? nem
Szeretnél kiadni az 5600x-ért 95e ft-t? nem
Szeretnél intelt venni? Akár
Szeretnél i3-at, vagy 12400F-et, olcsóbban, mint az AMD megfelelője? igen
Szeretnél jó drágán lapot venni alá? (H610 prime A 35e ft) nem
Megérne ezek tudatában kiadni pár tízezret, hogy laposabb FPs görbét kapj? Háááttttt...Gyermektelen, nem házas, másodrangú állampolgár
-
Armagedown
őstag
Most már odaveszett az AMD előnye, ezután megint csak vergődni fognak évekig.
Hatalmas ziccer volt kihagyni a Zen 4ből a hibrid ddr4-ddr5 memóriavezérlőt, a konkurencia ezt is tudja.[ Szerkesztve ]
“If you don't read the newspaper, you're uninformed. If you read the newspaper, you're mis-informed.”
-
Jungle Man
junior tag
válasz
huskydog17 #22 üzenetére
Mire valóban szükség lenne a PCI-E 4.0-ra (az ominózus videókarin kívül), addigra rég lecsengenek ezek a CPU-k.
-
Ha már induláskor létezik 5700X, eleve arra váltok a 3700X-ről. Így lett a nehezen hűthető 5800X. (X570 lapban.)
Lehet más a helyesírás...? -> https://lnk.bz/fJ4V
-
1dude
aktív tag
válasz
Jungle Man #27 üzenetére
Már év végén lecsengenek, amikor jön az AM5 és a Zen4.
-
-
zsid
senior tag
Ezzel késtek 6-8 hónapot, bár arra jó hogy felkavarja az AMD körüli állóvizet.
<tRucKdriFteR>
-
-KP-
addikt
Egy 150 eurós Intel 12400-at válaszként el tudnék viselni.
-
fatpingvin
őstag
a 4600G az egyre szimpatikusabbnak hangzik, csak tudnám valahol ellenőrizni hogy az AGESA vajon még mindig fasírtban van-e a 4.19-esnél újabb kernelekkel az én lapomon...
A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
Chaser
titán
válasz
Armagedown #26 üzenetére
az amd vga-t is gyárt, konzol soc-ot is - server fronton pedig nagyon dulván' jobb már mint intel és ott a nagy pénz, nem diy oldalon -
a kapacitása meg véges tsmc-nél, nyilván be kell osztani ami van, ameddig eladják amit gyártatni tudnak nagy baj nincs - részükről -
mostanra intel annyi finomságot hozott, hogy erre lépniük kellett, ennyi történt
annyira azért nem félteném őket, az 5800x3d azért sejteti, mit fog tudni majd az új gen
zen4 úrimuri' lesz leginkább, de esélyesen erőben dulva' lesz, akinek kell megveszi-KP-
nekem az is elég lenne a 12400 mellé, hogy legyen 20e ft-ért olyan szintű lap hozzá, mint amd-nél..( :
vagy 40e-ért olyan, mint amd-nél...
nem 35e-ért a legolcsóbb megoldás, amennyiért amd-nél már űrtechnikás lap van sokszor
bár az árcsökkentés sem lenne rossz ahogy mondod
elviszi a 12400 szépségét az alá való - érted, alávaló' haha :d - lap ára_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
paprobert
senior tag
Úgy tűnik megérkezett a várva-várt Zen3 árcsökkentés. Ideje volt már.
640 KB mindenre elég. - Steve Jobs
-
PuMbA
titán
válasz
Trailblazer #28 üzenetére
5800X is könnyen hűthető. Bemész a BIOS-ba és bekapcsolod az Eco módot
A baj csak annyi, hogy ki kellett fizetni az 5800X valamivel nagyobb árát.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Egyébként ezt a dolgot nem értem. Akinek egy 120-150e forintos proci nem probléma, annak egy rendes léghűtés se kellene, hogy gondot okozzon szerintem. Főleg, hogy bizonyos keretek között még extra teljesítményt is nyer vele, ha rendesen van hűtve a proci.
-
PuMbA
titán
A probléma az, hogy az 1 CCD-s Zen 3-aknál alig lesz meleg a hűtőborda, mert a 7nm miatt kicsi a hőátadó felület. Alig van pár fok különbség egy vékony, 1 ventis 600g-os torony hűtő és egy két ventis 1,5 kilós dög között 5600X és 5800X-szel, mert nincs mit hűteni. 5900X és 5950X már más helyzet, mert a 2 CCD miatt 2-szer akkora felületen "jön ki" a 105W TDP. Az 5800X egy totális hülyeség volt az AMD részéről, nem értem. 1 CCD-hez tökéletes a 65W TDP, kettőhöz meg a 105W TDP.
Trailblazer: Max 5 százalék teljesítmény esés nem tököncsapás
Adtak ki sima 5800-at OEM-eknek és kint vannak a tesztek, szóval meg lehet nézni. A teszt végén az egyértelmű konklúzió: hülyeség az 5800X.
[ Szerkesztve ]
-
-KP-
addikt
Az utóbbi évek trendje az volt, hogy rendre a 10400,10700,11400 volt a best buy proci. Ha 250 eur egy 5600, és 150 eur egy 12400, akkor lappal már egálban lesznek. Viszont az Alder modernebb platform és belemegy még a Raptor. Nyilván AM4-ről nem éri meg váltani, de aki most venne annak nem egyértelmű annyira. Persze ez csak feltételes mód, mert simán lehet, hogy nem csökkent árat az Intel.
[ Szerkesztve ]
-
Nem cél, hogy tököncsapjam a cpu-t.
#38: Asszem, a Noctua NH-D15 manapság is rendes léghűtésnek minősül, de nem egy 5800X felett. AIO kellett, hogy úgy-ahogy kordában lehessen tartani, pont emiatt.
Lehet más a helyesírás...? -> https://lnk.bz/fJ4V
-
PuMbA
titán
válasz
Trailblazer #41 üzenetére
AMD's Most Efficient CPU: Ryzen 7 5800 Non-X Review, Benchmarks, & Power
Itten is van, hogy pontosan mennyi a különbség az 5800X és a 65W-os változata között
Hónaljszőrnyi...ezért lesz jó most az 5700X, ami végül nekünk is elérhető, nem csak OEM-eknek, mint az 5800. Az 5800X-et meg elfelejthetjük, mint az utóbbi évek legértelmetlenebb CPU-ja, amit az AMD kiadott.
[ Szerkesztve ]
-
Sundesz
őstag
Én is úgy érzem, hogy az AMD nem használta ki a lendületelőnyét az 5000 széria megjelenése után és nem jól árazzák a termékeiket, illetve 5600G alatt siralmas a felhozatal ár-érték szempontból. Sehol az olcsó 1600AF, 3200G, 3400G, 3100, 3300X és a 3600 is túlárazott lett. Intel ár-érték arányban jobb az középkategóriaban jelenleg (volt ilyen valaha?).
Hörcsög Powa'
-
martonx
veterán
Ideje volt az AMD-nek igazodnia az Intel aktuális generációjához. Messze még az év vége, amikor a Zen4 megjelenik.
Én kérek elnézést!
-
Kansas
addikt
Egyrészt én már kivárom a Zen4-et és a hozzávaló alaplapokat és RAM-ot, aztán döntöm csak el, hogy abba az irányba upgradelem a gépet, vagy inkább egy combosabb Zen3(5600 vagy 5700X, ártól függően) hozzáadásával, pusztán CPU-cserével bekkelem ki, míg az induló hype és induló árak emészthető szintre süllyednek az új architektúrán. De végső esetben a 3600 is ki tud még húzni pár évet...
Másrészt végre sikerült találnom értelmes áron egy olyan ITX lapot, amibe belemegy az Athlon Pro 300GE-m(500-as lapok az istennek meg nem ennék...), abból HTPC lesz, de jó tudni, hogy idővel lehet majd upgrade path egy 4600G(OEM-only APU-ként a fellelhetősége a fehér hollóéval vetélkedett), ha inkább kompakt casual gamer géppé akarnám alakítani, illetve addig jó lesz, amíg az RDNA2 alapú HTPC-APUk kijönnek.
Nekem desktopra nem érdekes a big.little koncepció(laptop más kérdés), így az Alder Lake széria is, de kíváncsi leszek, mit hoznak a 13. genben.
[ Szerkesztve ]
-
-
PuMbA
titán
válasz
Trailblazer #47 üzenetére
Neked az a jó, hogy nem kell váltani. Úgy használod a procid, ahogy akarod. Ha 5800X-ként, akkor hagyod így, ha 5800-ként vagy 5700X-ként akarod használni akkor benyomod BIOS-ban az Eco módot és így levált 65W TDP-re. 2 in 1 processzorod van, de az AMD is így reklámozta anno a prezentációjában
[ Szerkesztve ]
-
olymind1
senior tag
Már most is 225€ egy 5600x, Remélhetőleg a sima 5600 200 körül vagy alatt fog indulni.
Elég sajnálatos, hogy ilyen drágák lettek az új B660 alaplapok, mondjuk a jóféle B550 lapok se épp olcsók.
Egyébként elgondolkodtató 3600-ról majd 5600-ra váltani, de ahogy egyre több tesztet nézek az 5600X-ről, egyre jobban tűnik úgy, hogy csak az agyamnak van az a hülyesége kell az új proci a gépbe, mert olyan tényleges nagy szükség nincs rá, számomra.
Új hozzászólás Aktív témák
ph A játékosokat célző Ryzen 7 5800X3D mellé több olcsóbb modell is érkezik.
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Kompakt vízhűtés
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Milyen monitort vegyek?
- BestBuy ruhás topik
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen légkondit a lakásba?
- Projektor topic
- Lenovo Smart Paper - a szemem köszöni szépen, jól van
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Morgan Stanley
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest