Jön a javított X-Fi változat

Mint ismeretes, október közepén a Creative Labs saját terméktámogatási fórumán elismerte, hogy legmodernebb hangkártyacsaládjába tartozó bizonyos modelleknek kompatibilitási problémái adódnak az NVIDIA legnépszerűbb, nForce4 típusú lapkakészleteivel. A gyártó képviselője a legkülönfélébb problémákat leíró felhasználói panaszokra reagálva úgy nyilatkozott, hogy az alaplapi BIOS frissítésével minden felmerült probléma orvosolható, a PC Perspective weboldalnak ugyanakkor már másként nyilatkozott a vállalat.

A Creative Labs illetékese az oldal megkeresésére megerősítette, hogy a 2 MB memóriát tartalmazó X-Fi modellek (X-Fi XtremeMusic, X-Fi Platinum) és az nForce4 lapkakészletű alaplapok együttes használata során csakugyan felmerülhetnek kompatibilitási problémák. A hiba a vállalat szerint az alaplapi BIOS-ok nem megfelelő PCI-kezelési rutinjára vezethető vissza, éppen ezért bármilyen stabilitási probléma észlelése esetén elsőként ajánlott a BIOS frissítése. Ezzel azonban még korántsem biztos, hogy elérhető a hibátlan működés.


Az egyik érintett: SoundBlaster X-Fi XtremeMusic

Azokban viszonylag ritka esetekben, amikor a fent leírt művelet nem segít, a Creative díjmentesen kicseréli a kártyát egy, a korábbi modellekhez képest némileg átalakított változatra. Az új X-Fi hangkártyákon csak az alapvető működési paramétereket tartalmazó EEPROM tartalmát frissítette a vállalat, ez a frissítés ugyanakkor nem végezhető el házilag, így a régebbi változatot tartalmazó kártyák nem javíthatók a felhasználó által. A vállalat képviselője hangsúlyozza, hogy a hibás működés csak és kizárólag a 2 MB memóriát tartalmazó hangkártyákat, illetve az nForce4-re épülő alaplapokat érinti, továbbá felhívja a figyelmet, hogy a jelenleg gyártás alatt lévő X-Fi modellek már a frissített EEPROM-ot kapják, így a kompatibilitási problémák csak azok életét keseríthetik meg, akik elsők között csaptak le az új csúcskártyára.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés