A szerverpiac után a mobil szintre hozza a 7 nm-t az Intel

A Meteor Lake kódnevű fejlesztés fogja búcsúztatni a nem túl jól sikerült 10 nm-es eljárást.

Az Intel még május elején jelentette be, hogy már 2021-ben bevetnék a 7 nm-es node-ot, amely így gyorsan le tudná váltani a félresikerült 10 nm-es technológiájukat. Utóbbit eléggé át kellett dolgozni ahhoz, hogy egyáltalán lapkákat lehessen rajta gyártani, de a 7 nm állítólag egy sokkal derűsebb történet lesz, legalábbis a cég nagyon fogadkozik.

Azt már tudni, hogy a processzorok piacán az Intel elsőként a szerverek területére fókuszál. Ez egy új stratégia a részükről, így minden nagy gyártástechnológiai lépcső egy szerverplatformban fog megérkezni, majd onnan kerül továbbfejlesztésre a mobil és az asztali processzorok piacára. Azt sem titkolja az Intel, hogy a Sapphire Rapids lesz az első, 7 nm-es node-on készülő processzoruk, amelynek szállítása a kiemelt ügyfeleknek másfél év múlva kezdődik meg, a tényleges kereskedelmi startra pedig a 2021-es esztendő nyarán kerülhet sor. Legalábbis ezek az aktuális tervek.

Az Intel friss útitervében azonban előkerült az első, 7 nm-es node-on készülő mobil processzor is, amely a Meteor Lake kódnevet viseli. Erről gyakorlatilag semmit sem lehet tudni, leszámítva azt, hogy a tervezett start a 2022-es esztendő második felére esedékes. Maga a fejlesztés egyébként az Alder Lake-et váltja, amely 2021-ben érkezhet, és a 2020-ban megjelenő Tiger Lake utódjáról van szó. A Tiger Lake már ismerősen csenghet, hiszen többször volt róla szó, hogy a már megjelent Ice Lake-et váltja. Ebből az is kitalálható, hogy a Tiger és az Alder Lake 10 nm-es node-on fog készüli, de ezek az információk az útitervben is jelezve vannak.

Az asztali piacot tekintve nincs új adat az útitervben, vagyis a következő év elején érkezik a 14 nm-es node-on készülő Comet Lake, amit 2021-es év tavaszán vált majd a szintén 14 nm-es Rocket Lake, és utóbbi egészen 2022-es esztendő negyedik negyedévéig van jelölve, tovább pedig nincsenek taglalva a változások. Valószínűnek tartjuk, hogy a Meteor Lake-ből lesz asztali változat, csak még nincs feltüntetve az útitervben. Ennek szimplán lehet az az oka, hogy a 2023-ban jön, egy-két negyedévvel a mobil verzió után.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés