Az Intel megszabadulna az Imaginationben birtokolt részesedésétől

Az Intel bejelentette, hogy a jövőben megválna az Imaginationben birtokolt, nagyjából 4,9%-os részesedésétől. Ha sikerül minden részvényt eladni, akkor az Intel teljesen függetleníti magát az említett vállalattól, így a továbbiakban csak partneri viszonyt tartanának fent.

Mint ismeretes az Intel korábban az ultramobil lapkáikba jellemzően Imagination PowerVR alapokra épülő integrált grafikus vezérlőt licencelt, de a jövőben a saját fejlesztéseikre térnek át. Ez főleg azért fontos lépés, mert ezekhez az Intel saját terméktámogatást kínálhat, illetve olyan irányba lehet fejleszteni a hardvert, amerre az Intel szeretné. Többek között az integráció elmélyítése szempontjából az Imagination csak a MIPS és az ARM architektúrákra figyel, ami az Intelnek nem jó, mert egyik irányban sem érdekeltek. Ennek megfelelően teljesen felesleges az Imaginationben bármennyi részesedést is megtartani.

Bár konkrét számokról nem esett szó, de valószínűleg már az aktuális részvényárfolyamon is megválna az Intel a teljes részesedésétől. Akár az Apple is érdeklődhet a lehetőség iránt, hiszen az almás cégnek részben érdeke, hogy még több részesedést, és ezzel még több kontrollt szerezzen az Imaginationben, főleg a piaci ár környékén.

Az Intel egyébként továbbra is számít a GPU IP-ket fejlesztő cégekre, így a partneri viszony mindenképp megmarad, hiszen a SOFIA projekt részeként az Intellel szövetkező chiptervezők az integrált grafikus vezérlőt jó eséllyel harmadik féltől fogják beszerezni, így például a Rockchip és a Spreadtrum használhat majd Imagination PowerVR alapokra épülő integrált grafikus vezérlőt a készülő, Intel Silvermont processzormagokra épülő rendszerchipjeikben. Persze ez nem kötelező, akár az ARM vagy a Vivante GPU IP-ire is eshet a választás. Ebből is látszik, hogy az Imagination mostantól nem számít kritikus partnernek az Intel számára.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés