Hirdetés

2019. augusztus 22., csütörtök

Hozzászólások

(#1) Blindmouse


Blindmouse
(senior tag)

Ahelyett hogy belátnák, hogy hiba volt az Xscale eladása, és lépnének még időben, itt megy a vergődés ilyen Frankeinstein szörnye CPUkkal.

3440x1400@120Hz #ultrawidemasterrace #gloriouspcgamingrace

(#2) Pete55555


Pete55555
(addikt)

PFFfffffffffffffffffffffff :DDD
Hát ez jó :C

...Szeretem leracsniztatni...

(#3) santosa


santosa
(csendes tag)

Na ezt sem gondoltam volna :C

(#4) Pinky Demon


Pinky Demon
(addikt)

Nem teljesen ertem miert ragaszkodik az x86-hoz. Attol, hogy ARMv7-8, meg lehet sajat design, a'la qualcomm, apple, majd idovel AMD.
Jo tudom, azzal a legnagyobb roghoz koto eszkozukrol mondananak le, amivel meg jo ideig zsarolhatnak a piacot, de lehet pont ezert remelem, hogy belebuknak ebbe a projektbe. Rajuk ferne 1-2 pofon az elettol, es jo fele haladnak az elsohoz.

(#5) ermisukrám


ermisukrám
(tag)

hasonlattal élve ez olyan lehet az intelnek mint mondjuk a gundel étteremnek licenszelni a kecskeméti szarvas étteremtől a palacsinta receptjét...

Aki másnak izébizé annak nyelve szabadlapos

(#6) .mf válasza Blindmouse (#1) üzenetére


.mf
(veterán)

Pontosan ezt akartam irni. Készitett az Intel is ARM SoC-eket. Ez, amit most csinálnak, semmi értelme.

(#7) E.Kaufmann válasza .mf (#6) üzenetére


E.Kaufmann
(őstag)

Miért ne lenne értelme? Miért baj, ha megpróbálja a lehetetlent? Még mindig jobb, mint ha az Itaniumot próbálta volna elsütni a mobiltelefonokban :D

[ Szerkesztve ]

(#8) tjb007


tjb007
(nagyúr)

Az a probléma, hogy ez sem fogja meghozni a várt csodát. A probléma gyökere ugyanúgy meg fog maradni függetlenül attól, hogy ki fogja nekik tervezni a dizájnt.
Többre mentek volna azzal, ha a Rockchippel terveztettek volna egy ARM-es lapkát, amit aztán Intel brand alatt hoztak volna forgalomba.
Mindegy, legalább a Rockchip jól jár ezzel a megállapodással, gyakorlatilag ingyen és bérmentve használhatják a Intel megoldásait.

[ Szerkesztve ]

(#9) santosa


santosa
(csendes tag)

Igen grandiózus terv az ARM kiszorítása a piacról,de hát ismerjük az intel politikáját.
CSAK EGY MARADHAT :DD

(#10) E.Kaufmann válasza santosa (#9) üzenetére


E.Kaufmann
(őstag)

De ez nem csak erről szól, az irodai szegmensben már lenne potenciál, hogy az ARM el tudjon terjedni. Az az Intel szerencséje, hogy a Microsoft kiherélte a Windows RT-t.

(#11) vicze1 válasza tjb007 (#8) üzenetére


vicze1
(nagyúr)

Akkor ha ARM-et gyártanának ő maguk mivel lennének előrébb? Ugyan úgy perkálnának az ARM-nek és még a konkurenciát erősítenék vele. Rég két szék között van az Intel nem tudnak mit csinálni vele.
Rockchip-nek tényleg nagyon jó. :) Mediatek-nél meg lehet, hogy most szívják fogukat. :P

(#12) Goose-T


Goose-T
(veterán)

Szóval olcsóbb lesz a gyártás, így kevesebbet fog bukni az Intel. Ettől még nem fognak többen x86-ot rakni Android alá, de hát a visszavonulás túl megalázó lett volna. :DDD

Persze a TSMC-vel kell gyártatni, nehogy véletlenül közvetetten az AMD malmára hajtsák a vizet a GlobalFoundries által. Cseles. :D

Rockzenénk: https://fb.me/scharlotterhodes

(#13) E.Kaufmann válasza vicze1 (#11) üzenetére


E.Kaufmann
(őstag)

Én azért bízom benne, hogy legalább a tablet szegmensben mint az AMD, mind az Intel, mind a többi ARM SoC gyártó erősen jelen lesz.

(#14) tjb007 válasza vicze1 (#11) üzenetére


tjb007
(nagyúr)

Feltehetően többel mint jelenleg.
Van egyáltalán jó megoldás ? Ahogy azt írtad is az ARM-mel megegyezni pénzbe is kerül, meg büdös is lenne nekik; az x86 meg szimplán nem kell Android alá senkinek, vagyis pontosabban csak nagyon keveseknek.

(#13) E.Kaufmann

Ha az Androidosban nem is, a Windowsosban biztosan (mármint az Intel és az AMD).

[ Szerkesztve ]

(#15) apatyas


apatyas
(Korrektor)

Ez ami most történt, mennyire hasonlít ahhoz, mintha x86 licenszet kapott volna a Rockchip? Tudom hogy nem ez volt, de mégis olyan mintha..

pezo77 #5 2017.12.14. 13:29 Hmm. És ez az e-hajó akkor hol is tud kikötni? Az e-bay -ben? ;)

(#16) Abu85 válasza apatyas (#15) üzenetére


Abu85
(HÁZIGAZDA)

Igen. Kapott a Rockchip licencet. De ennek semmi haszna nincs azon kívül, hogy letervezik és legyártatják az Intel processzorait. A Rockchip nem fog saját célból x86-os processzormagot fejleszteni.

A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

(#17) E.Kaufmann válasza Abu85 (#16) üzenetére


E.Kaufmann
(őstag)

Jobbat nem is nagyon tudna az Intelnél, ha az AMD-nek se nagyon sikerül.

(#18) pakriksz válasza E.Kaufmann (#17) üzenetére


pakriksz
(őstag)

ha sikerülne, tibibácsi(intel) elintézné ahogy az AMD-vel is tette. De nem is lenne sok értelme az x86-nak, már rég békében kéne nyugodnia ha a pc piac képes lenne a legkisebb változásra, és persze ha nem lennének a hatóságok ilyen töketlenek (vagy jól fizetettettek ;) ).

[ Szerkesztve ]

Troll (nemhivatalos definíció): az akinek véleménye nem tetszik nekünk/nem értünk vele egyet. (10-ből 9 fanboy ezt ajánlja) || Fanboy 8 in 1 (Intel, AMD, Nvidia, konzol, PC,+minden politikai oldal) hiszen "ahol nem mi vagyunk, ott az ellenség"

(#19) bbTamas77


bbTamas77
(aktív tag)

Az ARM-ra való átállás mint logikus lehetőség természetesen helyből ki van zárva, így továbbra is az a cél, hogy a szoftverfejlesztők észrevegyék, hogy nem csak az ARM, hanem az x86 is alternatíva az Androidon.

Nem is lepődtem meg ezen a soron, mert sejteni lehetett, hogy az Intel csak tovább fogja tolni.

Intel szerintem ha nagyon akarna simán tudna egy nagyon ütős ARM CPU-t és GPU-t legyártani csak a vezetés ezt nem engedi.

(#20) tjb007 válasza bbTamas77 (#19) üzenetére


tjb007
(nagyúr)

A GPU-t elég csak licencelni, ahogyan azt most (Merrifield) is és korábban (Medfield, Clover Trail/Clover Trail+) is tették.

(#21) csendes


csendes
(őstag)

"a közvetlen konkurensekhez képest nagyságrendekkel olcsóbban kínálják az Atomokat"
Ezt értelmezné valaki? Mik a közvetlen vetélytársak, amikhez képest "nagyságrendekkel olcsóbb"? Nekem ez minimum százszoros különbséget jelent :F . Az ultramobil gyártók számára nem az ár, hanem a várható profit (árbevétel - használat teljes költsége) számít, amiben benne van a szoftverfejlesztés, a reklám, és az is, hogy kezdetben csak kevesebbet és olcsóbban tudnának eladni belőle. Ráadásul hosszú távon biztonságosabb a távol-keleti ARM SoC gyártókat versenyeztetni, mint az Inteltől függeni.

Ki állította meg az órát? Néha az az érzésem, hogy Magyarországot is Kínában gyártották.

(#22) E.Kaufmann válasza pakriksz (#18) üzenetére


E.Kaufmann
(őstag)

Az ARM alapjai se fiatalok, ok, hogy az x86 tákolmány, de az ARM nem (lesz) szintén az? Vagy már kezdetektől fogva fel volt készítve a processzorok párhuzamosításra, tranzakciókezelésre és nem tudom még most hirtelen mik a többi trendek? Ok, ha jól rémlik az ARM magasabb fejlettségről indult, amihez az intel 286-386 környékén ért el. A másik, hogy a kompatibilitást meg lehet oldani mindenféle trükkel hardveres emulációval, miközben belül még lehet egy hatékony fejlett felépítésű processzor, legfeljebb az ősi programok nem futnak olyan hatékonyan, de legalább futnak.

[ Szerkesztve ]

(#23) E.Kaufmann válasza pakriksz (#18) üzenetére


E.Kaufmann
(őstag)

Már lejárt a módosítás ideje.
Én is örülnék, ha összeülnének a nagyobb tervezők és lenne egy olyan architektúra ami a jelenlegi és közeljövőbeli technikákkal a lehető legtöbb teljesítményt hozná ki amit csak el lehet érni és ehhez csatlakozna jó pár nagy szoftveres mogul is, de egyelőre ez van. Én szurkolok azért hogy szorongassa meg, pusztán technikailag, ne jogi és kereskedelmi trükkökkel a többieket az intel, hátha sikerül a lehetetlen...
De szurkolok az AMD-nek is, hátha bejön a HSA

[ Szerkesztve ]

(#24) mekker


mekker
(őstag)

Iponon írták az ugyanerről szóló cikkben ide csak trollkodni jöttem most:
"A Rockchip szolgálatainak igénybevételével az Intel a jelek szerint jóval költséghatékonyabban juthat SoC egységekhez, mintha saját maga készítene saját SoC egységeket. "

Gondolom ez kimeríő választ ad a miértre.

[ Szerkesztve ]

Don't hate the player, hate the gémeskút

(#25) vinibali


vinibali
(őstag)

kicsit off, de talán köthető ide kicsit a lincensz dolgokkal.
úgy tudom nemsoká lejár az AMD-Intel keresztlicensz szerződése. lát valaki a kisebbik óriás oldaláról okot, hogy ne hosszabbitsák meg azt?
az ubuntunál már alapértelmezett az AMD64-es képfájl, a x86-tal szemben :)

BIOS írás, helyreállítás, törlés, mentés! http://vinibali.x3.hu/bios.html

(#26) Pinky Demon válasza vinibali (#25) üzenetére


Pinky Demon
(addikt)

De az tudtommal az x86 kiterjesztese, szal x86 liszensz nelkul x86-64 sincs

mas: a kisebbik orias az inkabb a qualcomm, az AMD sajnos messze van az oriassagtol :(
Amugy ha felfut az AMD ARM vonala, es nem tartanak tobbet igenyt az x86 piacra, akkor lesz erdekes, mert az intel bukja majd az AMD64-es liszenszt, es akkor probalhatja majd elterjeszteni a sajatjat az ARMv8-al szemben... Na de ez mar nagyon a fantazia foldje

[ Szerkesztve ]

(#27) devast válasza tjb007 (#8) üzenetére


devast
(addikt)

Szerintem ennek az egésznek a rockchip lesz a hatalmas győztese... tippem szerint a háttérben amit nem említettek: Rockchip a megállapodás alapján ingyen/bitang olcsón használhatja majd az intel modemeket (amik azért elég jók) a saját termékeikben is. Sok gyártó csinál arm-os socokat, de nagyon kevésnek van baseband-je, ha a rockchip ide fel tud nőni... elkezdhet félni a mediatek :)
Az, hogy bukóban letervez/legyártat pár x86-os soc-ot, nagyon simán megéri nekik.

[ Szerkesztve ]

(#28) VaniliásRönk válasza Abu85 (#16) üzenetére


VaniliásRönk
(nagyúr)

És ha felvásárolják a VIA-t? :U :))

"Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former." (Albert Einstein)

(#29) freeapro


freeapro
(senior tag)

mi értelme erőltetni az x86-ot androidon?
addig jó amíg nem kell a fejlesztőknek azzal foglalkozni, hogy egy program az android x verzióval vajon hogy megy az y hw platformon

(#30) Sir Ny


Sir Ny
(senior tag)

Ennek főleg az az oka, hogy a Rockchip jellemzően nem tervez külön fizikai dizájnt az IGP-khez, illetve a többi részkomponenshez, így az adott IP tulajdonosának fizikai dizájnját használják fel. Az Intel gyártástechnológiáira azonban senki sem tervez alapvető fizikai dizájnt, illetve az általában használt automatikus tervezőkönyvtárak is csak a TSMC, a Samsung, a GlobalFoundries és esetleg az UMC gyártástechnológiáival kompatibilisek.

Természetesen kézzel is meg lehet rajzolni a fizikai dizájnt, de ennek időigénye ma már elfogadhatatlan mértékű, az automatikus tervezőkönyvtárak megfelelő minőségű portolása pedig több évig is eltarthat, így a kezdeti fázisban ezek nagyon rossz hatásfokkal működnének. Ennek értelmében jelenleg az TSMC kínálja az Intel és persze a Rockchip tervei számára a legjobb technológiákat.

Meg jo, hogy a Silvermonthoz keszitettek fizikai dizajnt TSMC-re es nem fog tobb evbe kerulni portolni meg nagyon rossz hatasfokkal mukodni.

-

(#31) Abu85 válasza Sir Ny (#30) üzenetére


Abu85
(HÁZIGAZDA)

Az Intelnek vannak a TSMC-nél automatikus tervezőkönyvtárai, nem modernek, de használhatók.
Tök mindegy, hogy mit fog tudni a Silvermont a TSMC-nél. Nem ez a lényeg, hanem az, hogy a Rockchip eladja a terméket. Itt nem a teljesítmény számít. Ha fele olyan gyorsra hozzák, akkor az már jó, a többi a partneren múlik.

A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

(#32) Sir Ny válasza Abu85 (#31) üzenetére


Sir Ny
(senior tag)

ha mar itt tartunk az intelnek vannak intelhez is tervezokonyvtarai, eleg jok is es modernek. Nagy kar, hogy a rockchipnek nem segit az intel :((

De tudtommal powerVR grafikus gyorsitokkal ellatott atomok szinten szoktak keszulni az intelnel. De ebbol sem ad :((

(borzaszto fonaknak erzem az indoklasod, hogy miert a TSMC-nel keszulnek a lapkak. Az en tippem az lenne, hogy azert. hogy a tobbieknek kevesebb kapacitas jusson, es mert olcsobb. Nem hiszem, hogy jobb)

-

(#33) Graphics válasza tjb007 (#8) üzenetére


Graphics
(félisten)

Hát hasonlóképp látom, értelmesebb lett volna kérni a Rockchiptől egy ARM-s SoC-ot, kérni módosításokat, és Intel néven kitolni...

De hát az Intel, nah...

(#34) tjb007 válasza Sir Ny (#32) üzenetére


tjb007
(nagyúr)

„De tudtommal powerVR grafikus gyorsitokkal ellatott atomok szinten szoktak keszulni az intelnel. De ebbol sem ad :((

Mivel a PowerVR GPU-k licence nem átruházható, így ez nem is lenne kivitelezhető.

(#35) marcell991


marcell991
(tag)

Kicsit irónikus, hogy pont Mali GPU-t emleget a cikk...

Developers, developers, developers, developers! http://youtu.be/KMU0tzLwhbE

(#36) Claude Leon


Claude Leon
(senior tag)

Az kicsit sem ciki az intelnek, hogy a GF és TSMC-nek nagyobb csíkszélességen "ugyanaz" a soc kisebb szilíciumból összejön. Vagy valamit félreértek esetleg, vagy ha mégsem, elszomorít ez a parasztvakítás a csíkszélességgel.

(#37) E.Kaufmann válasza vinibali (#25) üzenetére


E.Kaufmann
(őstag)

Linuxéknál az AMD64-et használják az intel EM64T-hez, vagy a franc tudja minek hívják mostanában. Az a lényeg, hogy csak névleg ciki, és ha itt szídjuk az intel, minek tákolgatja az x86-ot, hát pont nem akarta, csak a Merced befuccsolt, az AMD meg meglépte azt amit az intel a 386-osoknál, sőt talán valamivel kevesebbet. Az intelnek meg nem maradt más valamiért, mint hogy átvegye az AMD megoldását, de azért a nevet nem vette át és egy két utasításba belebarmolt, de a programozók és a fordítók megoldották, hogy ettől még intel és amd 64 biten is ugyanaz a bináris fusson.

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.