Gigantikus beruházásokat tervez Európába az Intel

A vállalat összesen 33 milliárd euró elköltéséről döntött, amelynek része egy modern németországi gyár is.

Az Intel még az előző év őszén jelezte, hogy 80 milliárd eurót is áldoznának az európai chipgyártást biztosító kapacitás növelésére, és mostanra el is készült az első fázist biztosító konkrét terv, amely több EU-s tagállamban végrehajtott beruházásból áll.

Rövidebb távon a legfontosabb az írországi, Leixlip városában fekvő gyár kiegészítése, amire 12 milliárd eurót szán az Intel, és az új gyárépület lehetővé teszi majd az Intel 4 jelzésű 7 nm-es, EUV litográfiát alkalmazó node-okon történő gyártást. Ennél nagyobb beruházás lesz a németországi Magdeburgban felhúzandó gyár, amely 17 milliárd euróba fog kerülni. A vállalat úgy gondolja, hogy az építkezésnek már jövőre hozzákezdhetnek, így 2027-ben már gyártásra is alkalmas lehet a német üzem, amelyen belül Intel 18A jelzésű, 5 nm-es csíkszélességű, RibbonFET-nek jelzett GAAFET tranzisztorstruktúrát használó node-on készülhetnek majd a lapkák.


[+]

A fentieken túl maximum 4,5 milliárd euróból épül majd Olaszországban egy modernebb háttérlétesítmény, ami az egyes lapkák véglegesítését végzi, és ez a projekt kapcsolódik a Tower Semiconductor éppen zajló felvásárlásához.

A fentieken túl az Intel kisebb beruházásokat tervez Franciaországba, Lengyelországba és Spanyolországba is, amelyek kutatásért és fejlesztésért felelnek majd. Összességében a Santa Clara-i óriáscég kerekítve 33 milliárd euróra becsüli a bejelentett tervek költségeit, viszont fontos, hogy a vállalat részesül majd az Európai Unió azon alapjából, amely a chipgyártás felfuttatását célozza a kontinensen belül.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés