Hirdetés

Ingyen letölthető az Adobe Photoshop

Hirdetés

A Számítástechnika-történelmi Múzeum (Computer History Museum) az Adobe engedélyével szabadon letölthetővé tette a Photoshop képszerkesztő szoftvert. Persze, azért van némi bökkenő a dologban, hiszen nem a legújabb CS6-ot, de még csak nem is a telepítőt lehet lementeni, hanem a 23 éves, azaz 1990-es kiadású Adobe Photoshop 1.0.1-es forráskódját.

„A Számítástechnika-történelmi Múzeum örömmel jelenti be, hogy az Adobe Systems Inc. szíves engedélyével, mától - nem kereskedelmi célból - bárki legálisan letöltheti az Adobe Photoshop 1.0.1-es, azaz 1990-es kiadású szoftver forráskódját. A csomag a MacApp alkalmazás könyvtár kivételével, amely az Apple jogtulajdona, teljes, s összesen 179 tömörített fájlt, 128 000 sornyi (többnyire nem dokumentált, de rendezett) kódsort tartalmaz. A forráskód körülbelül 75%-a Pascalban, 15%-a gépi kódban íródott, míg a maradék vegyes adathalmaz.”

A Photoshop első kiadásának programozásáért szinte teljes egészében egy ember, nevezetesen Thomas Knoll felelt – ő volt anno az egyetlen fejlesztőmérnök a csapatban. A képszerkesztő második kiadását már ketten készítették el.

Érdekesség, hogy a Photoshopot eredetileg saját személyes használatra készítette Thomas és fivére, John Knoll, s ősi neve „Display” volt. Csak később, amikor az Adobe 1989-ben licencelte, lett belőle a ma is ismert „Photoshop”. Az Adobe Photoshop értékesítése 1990-ben kezdődött. A szoftver forráskódját pedig innen lehet letölteni.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Adobe

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés