Hama blog: USB 3.0-s merevlemez-dokkoló

Ismét egy Hama adattárolási kiegészítő került tesztlaborunkba, mégpedig egy olyan dokkoló, amivel egyszerűen és gyorsan csatlakoztathatunk SATA csatolós adattárakat számítógépünkhöz. A gyorsaság nem csak az átviteli tempóra, hanem a szerelésre is érvényes, ugyanis egy bölcsőről van szó, amibe egyetlen mozdulattal, csavarozás nélkül, függőlegesen állítva tehetjük be a winchestereket vagy éppen SSD-ket.


[+]

A felül nyitott, stabilabb állás érdekében lefelé szélesedő, fényes műanyag burkolatot úgy alakították ki, hogy fogadni tudja a legelterjedtebb, 3,5 hüvelykes formátumú lemezeket, de egyúttal a 2,5 hüvelykes vagy még kisebb egységeket is bele lehet állítani. A fürge adatátvitelért USB 3.0 csatoló felel, így nagyobb állományok mozgatására sem kell majd hosszú perceket várnunk.

A SATA csatlakozó viszont csak 2.0-s, tehát maximális adatátviteli sebessége 3 Gb/s, ami egyes SSD-k számára kevés lehet, de a tányéros merevlemezek beérik ennyivel. A készülékhez külső tápot is kapunk, hiszen még az USB harmadik generációja sem ad le elég áramot a nagyobb winchesterek meghajtásához. Említést érdemel még a fizikai kikapcsológomb.


[+]

A Hama merevlemez-dokkolóját Ivy Bridge architektúrás, Intel Core i3-3220 processzorra és Intel Z77 chipkészletes Asus alaplapra támaszkodó számítógéppel próbáltuk ki, amin Windows 7 operációs rendszer futott. Az 1 TB-os Seagate Barracuda ST1000DM003 merevlemez méréséhez az ATTO Disk Benchmark és Crystal Disk Mark alkalmazást használtuk. Mindkét programmal az adattárolótól SATA csatolón elvárható, közel 200 MB/s-os olvasási és 150 MB/s körüli írási csúcssebességet mértünk.

1 TB-os Seagate Barracuda ST1000DM003 merevlemez mérése 1 TB-os Seagate Barracuda ST1000DM003 merevlemez mérése
1 TB-os Seagate Barracuda ST1000DM003 merevlemez mérése [+]

Egyetlen apróságot hiányoltunk csak a praktikus eszközről: a bizonyos idejű tétlenség után automatikus készenléti módba kapcsolást. A Hama USB 3.0-s dokkolójához 7500 forintos ajánlott kiskereskedelmi árat kaptunk, de szétnézve az interneten hatezer forint körüli összegért is láttuk, így már az egyik legolcsóbb USB 3.0-s megoldás kategóriájában.


[+]

Azóta történt

Előzmények