Gyorsabbá válhat az IrDA

A számítástechnika világában évekkel ezelőtt a vezeték nélküli kommunikáció gyakorlatilag egyet jelentett az infravörös fény segítségével történő adatátvitellel. A SIR (Serial InfraRed) szabvány által maximálisan nyújtott 115 kbps sávszélesség azonban bizonyos feladatokra egy idő után szűkösnek bizonyult, a különböző rádiófrekvenciás elven működő technológiák elterjedésével pedig mindinkább háttérbe szorult ez a technológia, jóllehet az idők során továbbfejlődött eljárás a FIR (Fast InfraRed) szabvány révén jelentős mértékben megnövelt (4 Mbps) adatátviteli sebességgel kecsegtetett. Az infravörös kommunikációt végül a mobiltelefon-ipar mentette meg a korai haláltól; számos rádiótelefonon mindmáig ott található az infravörös szenzor és adó, ebben a szegmensben ugyanis továbbra is ez számít a leginkább költséghatékony vezeték nélküli kommunikációs megoldásnak.


USB-s IrDA eszköz: új reménysugár

Az ITX-E Globaledge Corporation, az NTT DoCoMo, a Sharp Corporation és a Waseda Egyetem közös fejlesztése révén most újabb esélyt kaphat a túlélésre a sokak által halálra ítélt infravörös kommunikációs technológia. Az IrSimple névre keresztelt protokoll legnagyobb előnye, hogy használatához nincs szükség hardverfrissítésre, így a technológiában rejlő lehetőségeket minden olyan eszköz ki tudja használni, amelyik FIR-kompatibilis hardverrel rendelkezik, az új eljárás mindemellett visszamenőlegesen kompatibilis az összes korábbi infravörös kommunikációs protokollal.

Mivel az IrSimple az IrDA 4M protokollhoz hasonlóan a FIR fizikai rétegre épül, így maximum 4 Mbps adatátviteli sebességet nyújt, ugyanakkor a kommunikációs folyamat optimalizálásának köszönhetően elődjeinél jobban kihasználja a rendelkezésre álló sávszélességet. A szabványt kidolgozó szervezetek szerint számokban kifejezve ez annyit jelent, hogy az IrSimple protokollal az átviteli sebesség a jelenleg leggyorsabb eszközöknél alkalmazott IrDA 4M-hez képest 4-10 szeresére gyorsulhat. Az új protokollal lényegesen felgyorsítható és egyszerűbbé tehető a mobiltelefonok, illetve az erre felkészített noteszgépek és a különböző képmegjelenítő eszközök (pl. projektorok, LCD televíziók stb.), továbbá nyomtatók közti kommunikáció.

Előzmények

Hirdetés