Gyors és nagy kapacitású SSD-ket dob piacra az Intel

Bár az Intel számára nem teljesen ismeretlen terület a flashalapú adattárolók (SSD-k) piaca, a flashmemória-gyártásban is érdekelt cég mindeddig csak szerény kapacitású és visszafogott teljesítményű megoldásokkal volt jelen a piacon. A cég jelenleg zömében UMPC-k és más kézi eszközök számára ajánl 2-4 gigabájt kapacitású flashalapú háttértárakat, a következő negyedévben azonban megjelennek a vállalat kínálatában a noteszgépekbe vagy asztali PC-kbe építhető, 1,8 vagy 2,5 hüvelykes házba szerelt, nagy kapacitású SSD-k is.

Minderről Troy Winslow, az Intel illetékes részlegének egyik marketingszakembere nyilatkozott nemrég a Cnetnek – az interjúból egyebek mellett kiderül, hogy az Intel első „igazi” flashmemóriás merevlemezpótlóit Serial ATA II interfésszel látják el, kapacitásuk pedig 80-tól 160 gigabájtig terjed majd. Winslow jó marketingeshez illően azt is közölte az újsággal, hogy az Intel SSD-i a jelenleg kapható leggyorsabb megoldásoknál is „sokkal jobban” teljesítenek majd, jóllehet konkrét számokat nem árult el az egységek adatátviteli sebességét illetően. A piacon jelenleg elérhető leggyorsabb flashmemóriás merevlemezpótlókat egyébként a Samsung gyártja, ezekről ideális esetben másodpercenként akár 100 megabájtnyi adatot is ki lehet olvasni.


Az Intel jelenlegi SSD-je, a Z-P140

„Amikor az Intel piacra dobja az új termékeket, látni fogja a világ, hogy nem minden SSD egyforma. A vezérlőáramkör és a vezérlőszoftver megfelelő együttműködése jelentős különbségeket eredményezhet” – mondta Winslow a lapnak, utalva arra, hogy a flashalapú háttértáraknál nem feltétlenül csak a memóriachipek sebessége határozza meg az adatátviteli tempót, a megfelelően optimalizált vezérlőáramkör és a firmware legalább olyan fontos alkotóeleme a rendszernek, mint az adatokat tároló IC-k.

Az SSD-k tömeges elterjedése szakemberek szerint mindenesetre még pár évig biztosan várat magára, az eszközök ára ugyanis, bár folyamatosan csökken, még évekig az egyéni vásárlók „fájdalomküszöbe” felett marad. Az Intel idén nagyjából 40 százalékos általános árcsökkenést remél ezen a piacon, 2009-ben és 2010-ben pedig várhatóan évente feleződik majd SSD-k ára.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés