Apróbb változások vannak a szuperszámítógépek élmezőnyében

A top500-as lista legjobb tíz helyén ugyanakkor ez sem változtatott.

Hirdetés

A top500.org frissítette a világon található szuperszámítógépek rangsorát, amelynek első tíz helye az elmúlt év végén közepén kiadott listához viszonyítva nem változott. A dobogót továbbra is a Frontier, a Supercomputer Fugaku és a LUMI foglalja el, méghozzá ebben a sorrendben. A Frontier specifikációja ugyanakkor némileg változott, így a korábbinál kevesebb Trento kódnevű AMD EPYC processzor dolgozik benne, ami kevesebb Infinity Fabric 3.0-val kapcsolódó AMD Instinct MI250X gyorsítót is jelent, viszont ez nincs jelentős hatással a teljesítményre, azaz a tempó csak kismértékben csökkent, de még mindig 1,1 EFLOPS fölött van.

A negyedik helyre korábban belopakodó a Leonardo is bővült, a teljes rendszer a Linpack tesztben immáron 238,7 PFLOPS-ra képes az elméleti 304,47 PFLOPS-ból, miközben nagyjából 7,4 megawattot igényel. Bár a javulás számottevő, pozícióváltás nem történt.

Az ötödik helytől kezdődően megemlítendő, hogy a Summit, a Sierra, a Sunway TaihuLight, a Perlmutter, a Selene és a Tianhe-2A nevű konstrukciók töltik ki a legjobb tízet.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés