Kínában megalapították az első GPU-múzeumot

A Colorful és az NVIDIA kezdeményezése az elmúlt 40 év felhozatalából válogat, de egyéb érdekességeknek is szorítottak helyet.

A Colorful nemrégiben átköltözött a Sencseni Újgenerációs Ipari Parkba (Shenzen New Generation Industrial Park), és ennek örömére az NVIDIA-val karöltve létrehozta Kína (bár talán a világ; mi hirtelen nem tudunk másikról) első GPU-múzeumát, ami a desktop kezdetektől indulva egészen napjainkig bemutatja a grafikai megoldások fejlődését.

[+]

A tárlat a 80-as évektől kezdve a 90-es évek derekán debütált, hardveres 3D gyorsítást kínáló Voodoo kártyákon keresztül jut el a 2021-es esztendőig. Az NVIDIA 1995-ben dobta piacra az első grafikus vezérlőjét, amely az NV1 chipre épült, majd az ezredforduló beálltával megérkezett a GeForce lapka (GeForce 256), ami a felhasználók asztalaira költöztette a hardveres T&L-t (transform, clipping and lighting, azaz TCL), noha az az árkádok mélyén már 1993-tól kezdve jelen volt.

[+]

A kiállított ketyerék között olyan ritkaságok is megtalálhatók, mint a "Dawn Goddess" névvel illetett ATi Rage Fury MAXX, ami az azóta már AMD-be olvasztott vállalat úttörő, két Rage 128 Pro chipet hajtó, több GPU-s technológiát alkalmazó megoldása volt. Persze más gyártók hajdani termékei is feltűnnek a sorban, szóval az IBM, az Intel, az S3, a Trident vagy éppen a 3DLabs (és ugye a 3Dfx) fiókáit sem hanyagolják el.

[+]

A múzeum a kínai eSport evolúciójának úgyszintén emlékművet állít, ami amúgy eléggé a Colorful profiljába vág, hiszen a 2008-ban megalakult iGame almárka pont ezt hivatott anno népszerűsíteni. A látványosságok tárháza ezzel nem ér véget, mivel korunk legcombosabb GPU-it, erő-visszacsatolásos játékvezérlőit és több 8K-s kijelzőt munkára fogva egy igencsak korszerű autóverseny szimulátorban is múlathatják az idejüket a leendő látogatók, sőt, még egy virtuális valóságra kihegyezett sarok is lesz.

[+]

A központi szerepet egy elemeire bontott KUDAN RTX kártyára osztották, ami közel 200 alkatrészből áll, és meglehetősen impozánsan fest az üvegbúra alatt. A frissen alapított Graphics Processing Unit History Museum hamarosan megnyitja kapuit az érdeklődők előtt.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés