"Te vagy az, GLaDOS?" Igen, most tényleg ő az!

Egy finn elektroműszerész megalkotta a Portalból ismert szuperintelligens kompjúter avatárját, ami tulajdonképpen egy "szteroidokon nevelkedett" Alexa lett.

A mérsékelt árú Raspberry Pi SBC-k híresek a flexibilitásukról, hiszen számos jópofa, ötletes vagy egyenesen hasznos otthoni projekt megvalósításában játszottak már kulcsfontosságú szerepet. Ilyen például a Nerdaxic néven futó YouTube csatorna feltöltéseiért felelős Henri Rantanen kreálmánya is, aki a Portal című játék főellenfelét – GLaDOSt – készítette el az egykártyás gép segítségével; az úriember miértre adott válasza annyi volt, hogy "villanykapcsolóvá akarta változtatni az univerzum leggonoszabb teremtését".

(forrás: Nerdaxic YouTube) [+]

A hangasszisztensként működő málnás masina (egy 8 GB-os Raspberry Pi 4-es) egy 3D nyomtatással legyártott, kézzel festett GLaDOS fejben szállásolta el magát egy v2.0-s ReSpeaker Mic Array modul, egy Teensy 4, illetve egy Pololu Micro Maestro szervokontroller társaságában. A játékbeli ikonikus mesterséges intelligencia "arcaként" szolgáló egységen egy okosóráknál már gyakorta látott, 1,28 hüvelykes LCD panel, a GC9A01 tölti be a szem szerepét (de a vizuális érzékelés egy infravörös kamerával valósul meg), amit a rendszer előre és hátra egyaránt képes mozgatni, sőt, még pislogni is tud vele.

(forrás: Nerdaxic YouTube) [+]

Henri persze nem érte be ennyivel, ugyanis Pythonban írt egy egyedi hangasszisztenst, hogy a készülő ketyere ne csak külsőleg, hanem hangzásban szintúgy hű legyen a Valve FPS puzzle-jének antagonistájához – az érdeklődők szemügyre vehetik a GitHubon posztolt forráskódot, ha úgy tartja kedvük. Ennek eredményeként a sufni tövén realizált GLaDOS egyebek mellett meg tudja mondani a pontos időt, időjárás előrejelzést ad, szenzoros információkat olvas/citál, lámpákat vagy egyéb eszközöket vezérel, viccet mesél, és a kövérek verbális megszégyenítésében különösen képzett.

(forrás: Nerdaxic YouTube) [+]

Amennyiben olvasóink kíváncsiak a részletekre, a világ legnagyobb videomegosztó oldalán közzétett anyagok megtekintésével közelebbről megismerkedhetnek cikkünk tárgyával.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés