Egységes hibajelenség sújtja a teljes GeForce RTX sorozatot?

Egyre többen panaszkodnak a Space Invaders nevű hibára, amiért sokan a memóriát okolják.

Az NVIDIA pár napja ismerte el, hogy valóban vannak panaszok a GeForce RTX 2080 Ti VGA-ra, de tagadták, hogy a gond széleskörű lenne. Van azonban egy probléma, amely nagyon furcsa módon a teljes GeForce RTX szériát érinti, és ugyanazt a hibajelenséget produkálja. Ezt a pórul járt felhasználók Space Invaders néven gúnyolják, ami találó jelző, hiszen a hiba lényegében abból áll, hogy a VGA egyszerűen az említett, ikonikus játék támadóihoz hasonló alakokat rajzol ki a képernyőre.

A fenti videó röviden megmutatja, hogy miről van szó, de ami igazán érdekes, hogy nem csak a GeForce RTX 2080 Ti produkálja ezt, hanem vannak már panaszok GeForce RTX 2080 és 2070 jelzésű VGA-kra is. A jelenség ugyanaz, maximum a kis alakzatok színe más. Az is furcsa, hogy maga a probléma nem feltétlenül jelentkezik azonnal, vannak olyan panaszok, amelyek alapján az adott VGA pár napig vagy hétig működött, majd hirtelen jöttek a fenti gondok.

A jó hír, hogy a garanciális ügyintézés állítólag igencsak zökkenőmentes. Vannak beszámolók arról, hogy az NVIDIA nem is különösebben kérdezősködik, nem próbálnak szoftveres megoldásokat javasolni, még bizonyítékot sem kérnek a hibákra vonatkozóan, egyszerűen rögtön a tárgyra térnek a cserekártya ügyében.

Azt nehéz megmondani, hogy mi lehet a gond, de sokan a memóriára gondolnak, elvégre mindhárom érintett modellen GDDR6 dolgozik, és a hibajelenség is eléggé erre utal. Az egyik felvetett magyarázat az, hogy a memóriák túl magas hőmérsékleten működnek az érintett VGA-kon, egészen pontosan a Micron által meghatározott, maximálisan ajánlott 95°C-os érték közelében. Ez azonban nem feltétlenül jelenthet bajt. A memóriagyártó ezzel az értékkel azt határozza meg, hogy mi az a maximális hőmérséklet, amely mellett az adott lapka huzamosabb ideig terhelhető. Az nem jelent különösebben gondot, ha ezt időnként átlépi a hardver, mert az jellemzően nem állandó terhelés, hanem csak időszakos kiugrás. Attól tehát önmagában nem kellene gondnak lennie, hogy az egyes memórialapkák időnként elérik az említett hőmérsékletet, vagy néha akár túl is lépik. Sokkal inkább valószínű, hogy az érintett hardverekre már eleve hibás komponens került. Ez nyilván lehet a memória is, elvégre a GDDR6 nagyon új fejlesztés, amikor azért benne van a pakliban, hogy a jelen esetben megbízott a Micron, a tömegtermelés szempontjából még nincs a helyzet magaslatán.

A fentieket erősítheti, hogy az NVIDIA nem különösebben gondolkodik a széria visszahívásán. Valószínűleg tudják, hogy mi a baj, minden bizonnyal egy vagy több komponens vártnál nagyobb hibaaránya okozza az egész jelenséget, amit természetesen lehet javítani, csupán a garancia keretein belül cserélni kell a problémás VGA-kat egy jóra.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés