Formálisan elkelt a Toshiba memória üzletága – de nem akárhogy és akárkinek

Rettentő kacifántosan, sokadik nekifutásra, de úgy tűnik vevőre talált a Toshiba korábban kiszervezett, eladásra felkészített memória üzletága, az egy ideje önállóan működő Toshiba Memory Corporation. A megállapodás már szeptember 20-án megszületett (erről voltak pletykák), de ezt csak most hozták nyilvánosságra az ügylet részleteivel együtt, amiből kiderül, hogy az egész kacifántosabb, mint azt korábban felvázoltuk. A vevő ugyanis az eddig nem ismert K.K. Pangea lett, ami egy speciális akvizíciós vállalat, melyet a már korábban említett Bain Capital befektetői csoport és az általa képviselt cégekből álló konzorcium hozott létre és irányít.


[+]

A 2 billió japán yent érő üzlet itt kezd kacifántossá válni, ugyanis a Pangea ezt különböző befektetői forrásokból fogja fedezni: 415,5 milliárd yen érkezik az amerikai befektetőktől (ők nem mások, mint az Apple, a Dell, a Kingston és a Seagate), 395 milliárdot fizet a dél-koreai SK Hynix, 212 milliárddal száll be a Bain Capital magánbefektetői csoport, 27 milliárdot ad a japán Hoya Corporation, 350,5 milliárdot maga a japán anyavállalat, a Toshiba Corporation fizet, mint újbóli befektetés, a maradékot pedig a Pangea hitelből pótolja ki.

A Toshiba újbóli belépése kissé meglepő, de van benne ráció, a Hoyával együtt ugyanis 50,5 százalékos részesedés (40,2% – Toshiba, Hoya – 9,9%) marad japán kézben, ez pedig meggyőző érv lesz a japán szabályozás betartásáért felelős szerveknél, amikor majd rá kell bólintaniuk az üzletre, illetve a TMC így továbbra is japán befolyás alatt marad, ugyanakkor a részvények átruházását követően a Bain Capital és a TMC menedzsment együtt felel majd a TMC üzleti tevékenységéért és a növekedésért. A megállapodás szerint amerikai befektetők nem kapnak hagyományos értelemben vett részvényt és szavazati jog sem jár nekik. Ami az SK Hynix jelenlétét illeti, a megállapodás feltételei tartalmazzák, hogy 10 éven keresztül a dél korai vállalat a Pangeán belül nem kaphat 15 százaléknál több szavazati jogot és hozzáférése sem lehet a TMC szellemi tulajdonához és titkosított anyagaihoz.

Korábban az Innovation  Network  Corporation  of  Japan  (INCJ)  és a Japán Fejlesztési Bank (DBJ) is képbe kerül az eladás kapcsán, mint lehetséges semleges és független befektetők, de végül nem szálltak be az üzletbe. Ugyanakkor jelezték, hogy a fenntartják az érdeklődést és elképzelhető, hogy bizonyos feltételek mellet a későbbiekben hajlandóak befektetni a Pangea vagy a Toshiba oldalán.

A megállapodás tehát megszületett, az ügylet lezárása pedig 2018 márciusának végét jelölték meg. Ugyanakkor még számos buktató van az ügyben, hiszen a felvásárlásra rá kell bólintania az ellenőrző szerveknek is, illetve előfordulhat, hogy a Western Digital miatt árkorrekciót kell alkalmazni. Elképzelhető ugyanis, hogy a Toshiba és WD leányvállalatával, a SanDiskkel együtt birtokolt Flash Partners Ltd., Flash Alliance Ltd. és Flash Forward Ltd. a részvényeket a jelenleg zajló jogi csatározások miatt nem tudják átjátszani a TMC-be.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés