Exkluzív: megkérdeztük mi lesz a Mantle API sorsa

Az elmúlt hetekben rengeteg, egymásnak teljesen ellentmondó információ jelent meg a Mantle API-ról. Magunk sem tudtuk visszakövetni, hogy ezek honnan születtek, de már annyiféle elmélet volt, hogy több kérdést vetett fel az egész helyzet, mint amennyit megválaszolt. A Mantle API sorsára vonatkozóan sajnos mi sem tudtunk egyértelmű választ adni, így jobbnak láttuk, ha az egymásnak ellentmondó hírek leközlése helyett megkérdezzük erről magát az AMD-t, egészen pontosan Richard Huddy-t, a vállalat vezető játékszakértőjét.

Rögtön kezdenénk azzal, hogy a híresztelésekkel ellentétben a Mantle API-t az összes GCN architektúrára épülő Radeon támogatja, tehát az új 300-as sorozat és a Fury megoldások is. Ez persze egyértelmű volt eddig is, amire egy hamarosan megjelenő tesztünk is rámutat majd, de a félreinformálás következtében már olyan hír is érkezett, ami ennek az ellenkezőjét állította.

A jövőre vonatkozóan azonban sok a kérdés, hiszen érkezik a DirectX 12 és a Vulkan API is. Richard Huddy kérdésünkre elmondta, hogy a Mantle API-ból nem lesz publikus fejlesztőkörnyezet – annak ellenére, hogy korábban volt erről szó. Ugyanakkor az aktuális Mantle specifikációkat megkapta a Khronos Group, hogy az a Vulkan alapja legyen, ami egy nyílt specifikációjú szabványos grafikus API lesz publikus fejlesztőkörnyezetekkel. Állandó olvasóink számára ez sem lehet újdonság.

Richard Huddy
Richard Huddy

A jövőt illetően Richard Huddy megfogalmazását idézve így kell gondolni az aktuális szituációra: „A Mantle-t az AMD "innovációs API-jának" érdemes tekinteni, míg a DirectX 12 és a Vulkan grafikus teljesítményorientált API-k (természetesen az OpenCL használható szabványos compute feladatokra). Amennyiben az AMD olyan problémákat szeretne megoldani, amelyek a hagyományos teljesítményorientált API-kon kívül esnek, akkor azt jellemzően a Mantle API-n keresztül teszi majd meg, de amikor a grafikus teljesítmény szabványos formában történő növelése a cél, akkor azt az AMD az olyan szabványos API-kon keresztül fogja biztosítani, mint a DirectX. Mint ismeretes az AMD már felhasználta a Mantle-t a LiquidVR alapjának, ugyanis a VR-hez olyan dolgok szükségesek, amelyek nem érhetők el a szabványos grafikus API-kban. Itt tehát egy követelmény volt a meglévő szabványos API-kon kívüli innovációra.”

A szóban forgó API és a fejlesztőpartnerek további támogatására vonatkozóan ezt a választ kaptuk: „Az AMD folytatja a Mantle API és az applikációk támogatását a független szoftvergyártók kérésére. Ahol szükséges, ott a Mantle API fogja biztosítani a következő iparági kihívások megoldását és a Graphics Core Next (GCN) architektúra maximális teljesítményének kihasználását. Az AMD azt várja, hogy a sok így gyűjtött tapasztalat alakíthatja majd az iparági szabványt a grafika és compute területén, ahogy az történt a Khronos Group által delegált Vulkan API esetében, és remélhetőleg sok független szoftvergyártó vándorol majd szabványos API-ra az elkövetkező 12-24 hónapban.

Richard Huddy megjegyezte azt is, hogy a Mantle egy önálló API-ként folyamatosan fejlődni fog egy privát konzorcium részeként, amely olyan játékfejlesztőkből áll, akik érdekeltek a szabvány új és innovatív ötletekkel való formálásában. Röviden és tömören tehát arról van szó, hogy ha valamire a szabvány nem kínál megoldást, akkor az AMD nem fog várni a Microsoftra és a Khronos Groupra, hanem a Mantle API-ban megoldják a problémát, és ez remélhetőleg később bekerülhet a szabványokba. A teljes hivatalos álláspont részletes ismeretében remélhetőleg sikerült megválaszolni a felhasználókban felmerült kérdéseket.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés