Csak részlegesen kapott jogvédelmet az Epic Games az Apple elleni perben

A kijelölt bíró az Unreal Engine-t megvédte, de a Fortnite esetében a cupertinói vállalatnak adott igazat.

A hónap közepén írtunk arról, hogy az Epic Games által fejlesztett, Fortnite című játék kikerült az Apple és a Google áruházából ugyanis megszegte a szóban forgó alkalmazásboltok szabályait. Konkrétan az történt, hogy egy frissítés után a program felajánlotta a felhasználóknak a közvetlen fizetés lehetőségét, akik így választhattak, hogy a Google és az Apple háttérszolgáltatásának árain szerzik be a játék virtuális fizetőeszközét, vagy 20%-kal olcsóbban megkapják ugyanazt az Epic Games rendszerén keresztül.

Hirdetés

Az ügy itt nem ért végett, ugyanis az Epic beperelte a népszerű mobil platformok tulajdonosait, méghozzá az alkalmazáson belüli fizetésekre vonatkozó monopólium vádjával, emellett az Apple-lel szemben jogvédelmet is kértek, hogy a vélhetően évekig tartó per lezárultáig újra elérhető legyen a Fortnite az App Store-ban. Ezzel párhuzamosan az Apple azzal fenyegette a céget, hogy augusztus 28-án elzárják őket az iOS és macOS operációs rendszerekhez tervezett fejlesztőeszközöktől, ami az Unreal Engine ellehetetlenítését célozza.

Yvonne Gonzalez Rogers, az ügy kijelölt bírója meghozta az első ítéletet, amelyben a jogvédelmi kérvény alapján kimondta, hogy az Apple nem akadályozhatja meg az Unreal Engine fejlesztését, mivel az súlyosan sérti egyéb, az adott vitában nem érintett felek érdekeit. Ugyanakkor Fortnite App Store-ból való kizárását helybenhagyta, mivel az Epicnek tudnia kellett arról, hogy az alkalmazásbolt szabályainak ilyen formában történő megsértése mivel jár.

A fentieket az Apple és az Epic Games sem mondhatja igazán győzelemnek, ráadásul a tárgyalási szakasz tekintetében mindkét vállalat több hónapnyi felkészülést igényelt, azaz fél-háromnegyed éven belül nem tűnik majd fel újra a Fortnite az App Store-ban, hacsak a felek meg nem tudnak peren kívül megegyezni egymással, végleges ítéletre ugyanis nagyon sokáig várni kell majd.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés