Ellentét a Catalyst és az Asus Radeon 9800 XT között

A kanadai vállalat október elején, a 3.8-as verziószámú Catalystban vezette be az "OverDrive" tuningfunkciót, amely lehetővé teszi az új Radeon 9600 XT és Radeon 9800 XT videokártyák automatikus és dinamikus túlhajtását. A tuning azért is érdekes, mert a felhasználónak gyakorlatilag semmit sem kell csinálnia, csak élveznie a sebességnövekedés látható eredményét.

A Catalyst 3.8 azonban - mint a debütálása után az kiderült - nem minden Radeon 9800 XT grafikus kártyával működik együtt, így például az Asus termékével sem. Nem változott a helyzet a Catalyst 3.9 megjelenése után sem. A legnagyobb baj azonban az, hogy bár az ATI és az Asus együtt kereste a probléma okát, azt eddig még nem találták meg.


Forrás: www.hartware.net

Nemrég azonban fény derült a lehetséges hibaokra. A tajvani gyártó egyik szóvivője ugyanis a Hartware.net német internetes oldalnak elmondta, hogy az OverDrive funkció azért nem használható az Asus Radeon 9800 XT típusú videokártyáknál, mert azok nem a referencia-dizájnon alapulnak. A használt hőmérsékletfigyelő szenzorchipet (Winbond) ugyanis - amelyet a hőmérséklet megállapítására használnak - nem támogatja a Catalyst 3.9. Az Asus éppen ezért egy saját drivert fog kiadni, mely egy hasonló automatikus tuningfunkciót tesz majd lehetővé. Sőt, az Asus SmartDoctor szoftverével kapcsolatban álló ventilátorfordulatszám-szabályozásnak köszönhetően, akár jobb végeredményt is kaphat a felhasználó, mint az eredeti ATI-megoldást alkalmazva.

Az Asus Radeon 9800 XT és Radeon 9600 XT videokártyákon használt SmartDoctor leolvassa a feszültség-, a grafikus chip és a memóriák hőmérséklet-értékeket, illetve a ventilátor fordulatszámát. A légforgatókat ráadásul a GPU hőmérsékletétől függetlenül a szoftver segítségével is beállíthatjuk. Nyilvánvalóan kényelmesebb lenne, ha ez a program is része lenne az Asus driverének, és nem kellene külön telepíteni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés