Az egységesítés mellett sem ússzuk meg a sok Windows 10 verziót

A Microsoft nagyjából fél éve jelentette be a Windows 10 operációs rendszert, amelynek számos előzetese jelent meg, ideértve a legújabb verziót is. A Windows 10 legfőbb üzenete az egységesítés, és az a kernel szintjén, illetve számos szolgáltatás formájában megtörténik, de ettől még ne gondolja senki, hogy ez kevés Windows 10 kiadást jelentene, mivel az eltérő piacok lefedése más koncepciókat igényel. Erre vonatkozóan a Microsoft nemrég bejelentette, hogy milyen kiadósokra is lehet számítani.

A legtöbb felhasználót valószínűleg a Home és a Mobile verzió fogja érdekelni. Ezek a kiadások számítanak az alapnak, és minden fontosabb, átlagfelhasználónak hasznos újítást tartalmaznak, ideértve az Edge böngészőt, a Hello hitelesítőt, a Cortana digitális asszisztenst, valamint a Continuum szolgáltatást, amellyel felhasználói felületek között lehet váltani. Emellett persze a fontosabb univerzális applikációk sem maradnak le, amelyekkel a felhasználók megkaphatják az alapvető szórakozáshoz és munkához való alapot. A Home és a Mobile kiadás között a legfőbb különbség, hogy előbbit 8 hüvelykes vagy ennél nagyobb kijelzővel rendelkező, illetve asztali PC-kre lehet telepíteni, míg utóbbi a 8 hüvelyknél kisebb ultramobil eszközökre való, amelyek már épülhetnek x86/AMD64 vagy ARMv7/ARMv8 processzorokra.

Kiemelten fontos megjegyezni, hogy a Windows 10 Mobile kiadásra Win32 alkalmazásokat nem lehet telepíteni, míg a Home kiadásra igen. Ez a limitáció független a processzor architektúrájától a szükséges felület ugyanis teljesen hiányzik a Mobile kiadásból. Ugyanakkor van egy nem hivatalos menekülőút a felhasználóknak, mivel a 8 hüvelykes vagy ennél kisebb x86/AMD64-es processzorral rendelkező tabletekre egyénileg telepíthető Windows 10 Home operációs rendszer, ha azt külön megvásárolják az eszközhöz. Előtelepítve viszont ilyen lehetőség nem lesz, és maga a frissítés sem túl egyszerű, így a felhasználók nagy többsége biztosan nem fog váltani. Itt a Microsoft szándéka egyértelműen az, hogy a különböző támogatott processzorarchitektúrákat teljesen azonos szintre hozza a Windows 10 Mobile operációs rendszeren belül. Ezzel eltűnik az eddigi különbség az ARM és az x86/AMD64 között, ami a Microsoft reményei szerint sok ARM-os szereplőt fog erre a piacra vonzani, és várhatóan ennek egy rendkívül agresszív árverseny lesz az eredménye a gyártók között, olyasmi ami most látható az androidos tabletek piacán.

Az univerzális Office esetében a Microsoft 10,1 hüvelyknél húzta meg a határvonalat, így ennél kisebb gépekre előtelepítve érkezik a csomag, míg a nagyobb eszközökhöz ezt külön kell letölteni az univerzális Windows áruházból. Azt még nem tudni, hogy utóbbi esetben is megmarad-e az ingyenesség, vagy esetleg egy előfizetési modell lesz kialakítva.

Az átlagfelhasználókat valószínűleg kevésbé érdekli majd a Windows 10 Pro és Enterprise. Előbbi a Home verzió kiegészítése olyan üzleti funkciókkal, mint az Active Directory, vagy éppen a felhős rendszerfrissítő szolgáltatás, és hasonlók. Az Enterprise verzió szokás szerint nagyvállalati igényekre fókuszál. A legnagyobb újításnak a Windows 10 Mobile Enterprise tűnik, amely az asztali verzió nagyvállalati szintre szánt változata különböző biztonsági és menedzsment szolgáltatásokkal kiegészítve.

A Microsoft mostantól az oktatásra is figyel, így lesz egy Windows 10 Education verzió, amelyet oktatási intézmények érhetnek el, és kifejezetten erre a piacra készült a szolgáltatásait tekintve.

Végül lesz számos speciális Windows 10 kiadás is. Többek között a Microsoft továbbra is fontosnak tekinti a beágyazott rendszerek kiszolgálását, illetve IoT Core néven érkezik a kisméretű, internetre köthető kütyükre készült verzió. Ezek mellett az Xbox One, valamint a később startoló HoloLens és Surface Hub egyedi Windows 10 verziókat kap, amelyek különállóan nem vásárolhatók majd meg. Utóbbi persze ezeknél a rendkívül speciális kiadásoknál nem is fontos.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés