Egyre kisebb a sansza az XP-s DirectX-frissítésnek

Bár a szoftver fejlesztését végző Microsoft még nem ismertette a témával kapcsolatos hivatalos álláspontját, mostanra mind valószínűtlenebbé kezd válni, hogy a szoftvergyártó óriás elkészíti a legfőképp játékprogramok által használt DirectX API 10-es változatának Windows XP-kompatibilis kiadását. Az új DirectX így csak a kereskedelmi forgalomban a jövő év első felében megjelenő Windows Vista változatokkal együtt lesz elérhető – legalábbis a minap ezt állította Londonban Richard Huddy, a világ grafikuskártya-gyártói közt élen járó kanadai ATI Technologies egyik szoftverfejlesztésért felelős vezetője.

A Microsoft eme lépése – amennyiben beigazolódik a szakember állítása – mindazonáltal keveseket lepne meg; szakmai berkekben többen már korábban szinte biztosra vették, hogy a Windows operációs rendszereket fejlesztő szoftvercég a játékfelhasználók körében többek között így kívánja kvázi kikényszeríteni a migrációt új operációs rendszerére, a Vistára. A hírek szerint a Microsoft mindemellett javában igyekszik meggyőzni a játékfejlesztőket arról, hogy a Vista megjelenése után olyan programokkal jelentkezzenek, amelyek teljes pompájukban csak az új operációs rendszerrel élvezhetők, hovatovább egyáltalán nem telepíthetők a régebbi Windows-változatokkal ellátott számítógépekre (a nemrég véget ért E3-on már be is jelentettek néhány ilyen címet).

A piaci szereplők közül mind az ATI, mind pedig legnagyobb riválisa, az NVIDIA kész még az idei második félévben bemutatni az új API-val kompatibilis megoldásait, melyek tudása így csak a Vista érkezése után használható majd ki száz százalékosan. A fentiek alapján azonban könnyen lehet, hogy a gyártóknak át kell gondolniuk piaci stratégiájukat, illetve meg kell változtatni előzetes ütemtervüket, ellenkező esetben a jövő év elejéig a várthoz képest jelentős forgalomcsökkenésre kell számítaniuk a DirectX 10-támogatással rendelkező videokártyákat is tartalmazó high-end szegmensben.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés