CES 2017: egy notebook 11520x2160 felbontással és észbontó projektor a Razernél

Az állunkat kerestük a stand láttán.

A Razer nagyon odatette magát az idei CES-en, és igen érdekes dolgokat mutatott be koncepció szinten. Ezek nem biztos, hogy mindenkinek hasznosak lennének, de abban biztosak lehetünk, hogy látványosak, minket legalábbis lenyűgöztek az egyediségükkel.


[+]

Az egyik látványosság Project Valerie néven fut. Ez látszólag egy pufók (bár ez is relatív a gaming notebook érában), 38,1 milliméter vastag 17,3 hüvelykes notebook, amely elsőre semmi extra, de ha felnyitjuk a fedelet, akkor a kijelző sarkain lévő zsanérokat kihajtogatva két további kijelzőt kapunk.

Egészen pontosan három darab 4K felbontású kijelzőt, ami így 11520x2160 képpontos felbontást ad, mindezt G-Sync technológiával kiegészítve, amihez az alapot egy GeForce GTX 1080 adja, nem meglepő módon. Ezek után nem csodálkozunk, hogy a Valerie megközelítőleg 9 kg-ot nyom a mérlegen, ami több mint a 21 hüvelykes Acer Predator 21X tömege.


[+]

Sajnos a "hölgyet" üvegkalitkában, féltve tárolták, csak a fotózás és videózás kedvéért vették le róla a burát, így nem lehetett kipróbálni a kijelzőt tartó mechanikát, sem pedig a notebookot, amiért nagy kár. Ahogy az is, hogy egyelőre se ár, se megjelenési dátum nincs. Sőt, az sem biztos, hogy piacra kerül a termék, egyelőre csak az igények felmérése és a visszajelzések begyűjtése folyik, bár ha a CES közönségén múlik, akkor a Razer kénytelen lesz megcsinálni, akkora érdeklődés övezte a masinát.

A másik nem kevésbé érdekes újdonság a Razer Ariana, melynek lényegét igen nehéz szavakkal definiálni, de megpróbáljuk azoknak, akiknek az úgynevezett "Immersive projection system" nem mond semmit. Az alap technikát ugyan nem a Razer találta ki, többen is fejlesztenek hasonlót más-más megoldással, de a halandók számára eddig nagyjából egyik sem tűnt elérhetőnek. Lényegében a termék egy olyan projektor, ami együttműködve a monitorral és tévével kiszélesíti a teret és a belevarázsolja a felhasználót a játékkörnyezetbe. Olyasmi megoldásra kell gondolni, mint például a Philips Ambilight, azzal a különbséggel, hogy ez nem extra fénnyel tölti meg a szobát, hanem a magával azzal a képtartalommal, ami a kijelzőn kívül esne.


[+]

Teszi mindezt úgy, hogy ultraszéles vetítőlencséjével megfelelő elhelyezés esetén a szoba egy részét (a látótérbe eső falfelületeket) körbevetíti, amelyet előtte két darab 3D-s kamerával körbepásztáz, felmérve a kijelző pozícióját és a környező bútorokat, hogy ez utóbbira vetítve se torzuljon a kép. Ha ez így nem tiszta, akkor álljon itt a Razer videója, ami többet mond minden szónál.

Mindez nem csak ígéret, az Ariana létezik és működik, persze csak koncepció szintjén. Ami a fizikai megvalósítást illeti, a projektor 4K felbontású, ekkora képet kell natívan a PC-től forrásként kapnia, amiből a középre helyezett kijelző egy 720p-s szeletet kap csak meg, a maradékot pedig a vetítő "teríti a falra". A Valerie-hez hasonlóan ez sem lesz megvásárolható egyhamar, de van rá némi esély, hogy az év végére akár a boltokba is kerülhet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Razer

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés