Célegyenesben a DDR4-es memóriaszabvány

Tokióban lezajlott a MemCon konferencia, ahol Bill Gervasi, a JEDEC igazgatótanácsának tagja leleplezte a DDR4-es szabvánnyal kapcsolatos terveket. Ezzel kapcsolatban a legfontosabb információ, hogy a specifikációk 2011-ben lesznek lezárva, így 2012-ben már megjelenhet az első DDR4-es memóriamodul, de a tömeges elterjedésre akár 2015-ig is várni kell. A gyártók egybehangzó véleménye szerint az új szabványra épülő chipeknek minimum 2133 Mbit/s-os teljesítményt kell kínálniuk.

Mivel a specifikációk még nem véglegesek, így pontos adatot nem lehet tudni, de a DDR4-es memórialapkák effektív órajele 2133 és 4266 MHz között lehet, a feszültség pedig 1,1 és 1,2 V körül alakul majd. A mobil vonalra lehetőség az 1,05 V-os érték is. A DRAM gyártók véleménye alapján a 2012-ben esedékes első chipek 32 vagy 36 nm-es gyártástechnológiával készülhetnek.

A DDR4 memória-alrendszere hatalmas változáson megy keresztül az előző generációs megoldáshoz viszonyítva, ami a sebesség növelése érdekében következik be. Az új szabvány egy Point-to-Point összekötésre cseréli a DDR3-nál is alkalmazott Multi-drop buszt, és ez a rendszerek kiépítésében is számottevő változást jelent. Először is komoly megkötés lesz, hogy egy memóriacsatorna csak egy memóriamodult tud kezelni, így a gyártóknak jelentősen rá kell majd gyúrni a modulonkénti kapacitásra. Erre a TSV (through silicon via) technológia nyújthat segítséget, aminek köszönhetően a gyártók egyetlen tokozásban 4 illetve 8 memórialapkát is használhatnak. A kapacitással kapcsolatos problémák ezzel kezelhetőek, de a szerverek esetében talán még így is szűkös lehet a modulok mérete. Erre a megoldást a csatornára kötött speciális kapcsolók jelenthetik, amik lehetővé tennék négy modul alkalmazását is egyetlen memóriacsatorna mellett.

A DDR4 útja tehát ki van kövezve, így már csak reménykedni kell, hogy a fejlesztés során nem ütköznek a tervezők nem várt problémába, ami természetesen némi csúszást is eredményezhet.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés