CeBIT 2009: az "utolsó" szó jogán

Írta Parci. És tényleg. A CeBIT nem halt még ki, mint a dinoszauruszok, a gyártók – már akik jelen vannak – láthatólag komolyan veszik, olyannyira, hogy simán eljutnak az embereik az idegösszeroppanásig a harmadik nap közepére. Tartottuk bennük a lelket. :)

Pozitív töltés..
Pozitív töltés..


A második napon estére szűk körű nvidiás vacsora szerepelt a programban, ami persze csak az NV-sek által meghívott "újságírókra" nézve volt igaz, hisz a Münchener Halle nevű, 3200 fős hodályban ültünk le enni, sőt: a nagy vidámság egyesekkel 4 centes jägeres üvegekből építtetett 1.5 méteres tornyokat, mások terítőket csomóztak össze úgy 50 méter hosszan, megint mások (pár száz ember...) a székeken-asztalokon táncolt, amihez a legváltozatosabb számokkal zúzott egy hagyományos bajor népviseletben felálló band, pontosabban kettő, felváltva, a közönség fölé egymással szemben kinyúló galériákról... Nos, mindezek előtt prezentálta nekünk az NV az Iont, és erről már szól is anyag.

Parci kifelejtette, de volt még egy momentum, amikor hüledezni volt muszáj – eddig mi is csak olvastunk erről: egy 120Hz-es TFT-n 3D-sítette Igor a WoW-ot a Stereoscopic 3D driveropcióval, ami egyébként 300+ másik játékkal már most tudja ugyanezt, és tényleg elállt a lélegzet (persze előbb felkerül egy szemüveg, ami nélkül nem megy...). Bár ez a Samsung monitor csak 22 colos volt, de lesz belőle hamar nagyobb, meg LCD TV is, gyalázat. :)


Luxa2. A PH! keresője itt spec. elvérzik, pedig a Thermaltake nemrég, 2009-ben életet adott egy leány(vállalat)nak, aki igen-igen impozáns HTPC-házakat, meg apple-ös kiegészítőket farigcsál, ráadásul a katalógusról is süt az igényesség, meg is pörkölte a tenyerünk. Mellettük a Silverstone "futott még"-nek tűnt, és a Lian Litól sem esett már le az áll.

A Silverstone tényleg mellettük állított ki egyébként, meg is csodáltunk egy Raven installációt, ami igazán egyedinek tűnő felépítéssel bírt. A vízhűtés és a top komponensek persze alap.

A Sharkoonnál egy Quickport Duo nevű öszvér keltette fel a figyelmünk: két HDD-t lehet beleállítani, a másik végén egy USB csati. Hallottunk már szkeptikus hangokat ezzel a vinyóorientációval kapcsolatban..


A Chieftecnél (szinte) minden műanyag, a Lian Linél meg alu; ők spec. a nemrég megnyílt dubai, hét csillagos Burj Al Arabot házasították a PC-888 személyében, ami neonkirálykékmetálra eloxált, és leginkább arról tesz tanúbizonyságot, hogy rengeteg a ráérő idejük a tervezőknek arrafelé. Jah, idén már mindenki előlapra is tesz eSATA-t! :)

A PoV standján egyetlen vitrinben elfért a(z NV szerint VÉGRE kétszeres teljesítményugrásokkal felálló) VGA-portfólió, és egyetlen képbe a neti-lineup; a kép "jó", a lineup sivár, kopogós, bár szép, színes, bazári.

tömeg
tömeg


Fél füllel és szemmel kiszúrtunk egy "Ciki Oscarra" esélyes, zenélő malacfejet, aminek van Ipod dokkolóval bíró változata is, amúgy meg a szemein, a fülein és "alján" elhelyezett szpíkerekből ontja a zenét. Hangosan. Megsirattuk. :)

A Codegen stand minden albrandjével együtt pózolt az egyik nagyobb sarokban, emlékeink közt azonban nem tudtunk felidézni hasonló találkozást korábbról, bár ettől még simán lehet, hogy 20 éve kint vannak ők is..

OCZ. Szólt róla hír a minap, hogy építettek egy PCIex. x8 csatis RAID 0-s SSD-szörnyet, ami szörnyen gyors (5/600 MB/s-ot ír/olvas), és szörnyen nem néz ki sehogy se, képen. Azért megpróbáltuk megörökíteni. Zseniálisan elmebeteg.


Az Arctic Cooling sem viccel, a 2009-es katalógusukban majd' minden termék "new" vagy "coming soon". A stand profi és összeszedett, látszik, hogy piszkosul komolyan veszik ezt az egészet. Fájni fog nekik a Gartner szerinti 30%-os idei visszaesés, már ami a desktopokat illeti... Fotóztunk is hát egy netbookhűtőt: ultrahalk és "jön hamarost". 6 év gart adnak rá egyébként, el is méláztunk, vajon lesz-e még desktop szegmens, mire lejár róla..

Az ASRock egyik legújabb lapja pedig már egyenesen a SGi babérjaiért ugrál, harapna belőlük, de szkeptikusak vagyunk. ;)

A Cooler Master standján mintha erősen szűrték volna a nézelődőket: két moddolt csoda, meg egy vitrinsor - ennyit sikerült felfedezni, de lehet, hogy volt bejárat mégis bentre, csak benéztük... A V10-es méreteiért pedig mi kérünk elnézést.


ISMerkedjünk meg az MSI-vel! Jó vicc, ismerjük rég, persze van pár idei nóvum. Ezeket már érintettük 1-1 hírben, de a kézrátét itt is jótékony, ahogy hatására elillan a jó vékony sorozat (<2cm) fölül a köd... Papíron az X320 és X340 is masszív. A standon nem akartam eltörni, mer' azt nem ér, de ez a flexibilitás inkább riasztónak hatott, s nem úgy, mint az R600-as Toshiba esetén. Ok, láttuk, az is törik, de csak ha elhiszi a marketinges, hogy nem fog... A MSI mellesleg árgus szemekkel stíröli majd a Yukon sikerét, szerintünk is lesz neki :), és gyorsan piacra lép majd, ha látja értelmét – árulta el egyikőjük. Az Ionnal ekkor még nem paráztathattuk őket, de meglepő lenne, ha az X320-ba nem pattintanák bele kapásból az NV új nehéztüzérségét, amint van rá mód... Lesz. :)

Lesz, mert az Intel most "először" tényleg forgószéllel szemben próbálja a netbookpiacot a 945-ös chipset harmadkori sötétségében tartani (Atomot csak 945-tel ad el, most, GN40-nel meg nemsoká, de az is max. 720p-t bír, fogyasztani meg 16W-ot..), holott a júzereket már a Full HD bűvöli, meg a gazd. válság, ahol egy buta netbook, mint második gép, valóban nem túl racionális választás: az ember inkább egy gépet vesz, ami nem ekkora kompromisszum, vagy egyet sem. A legszebb, hogy maga a Microsoft házal most Tajvanon, hogy minél többen válasszák majd az Iont, mert az egyetlen, töretlenül növekvő PC-s szegmens, a netbookoké (idén plusz 10 millió darab eladását várják, ami 80%-os növekedés, a mobil eladások +9%-ából pedig kb. 7%), amúgy nem igazán tud mit futtatni: XP-t már nem (licenc over), Vistát/Win7-et meg még. (gyengék hozzá)

Teccett.. :)
Teccett.. :)


Az MSI egyébként még a PH-s Tetszettekre is büszke, amit köszönünk - volt is belőle kint 3db az awards falukon. :)

árgus
árgus



Árgus szemünket idén ennyire vetettük a CeBIT-re, és tisztában vagyunk vele, hogy a kiállítás ennél több és színesebb volt. Legyen ez a bizonyíték azoknak, akik szerint mégsem...


Galéria a hírhez, itt!

Előzmények

Hirdetés