Az Asus szerint épphogy növelni kell a 8800 GT kártyák memóriaméretét

Az egyik legnagyobb iparági szereplő lévén eddig is számtalanszor különcködő Asus ezúttal is egy szokatlan kiépítésű termékkel hívja fel magára a figyelmet. A cég tegnap bejelentette a GeForce 8800 GT típusú videokártyák legújabb változatát, melynek különlegessége, hogy a kártyára az eddiginél lényegesen több; 1 gigabájtnyi videomemória kerül. Az NVIDIA referenciaajánlásában nem szerepel ez a memóriakonfiguráció, az Asus gyakorlata ugyanakkor nem teljesen újkeletű: egyes gyártók előszeretettel kínálnak extra memóriamennyiséggel felvértezett videokártyákat, melyek elsősorban a vonatkozó számítástechnikai ismeretekkel nem rendelkezők körében fogynak jól. Az NVIDIA időközben éppen ellentétes hatást gyakorolva lassan útnak indítja a nagyon meggyőző ár/teljesítmény arányú, 256 megabájtos GeForce 8800 GT-t.

Az Asus 1 gigabájtos GeForce 8800 GT-je – a memória méretét leszámítva – teljes mértékeben az NVIDIA referenciaajánlásának megfelelő, azaz a grafikus motor 600 MHz-en jár, miközben a Qimonda gyártmányú GDDR3 memóriák 900 (effektíve 1800) MHz-en dolgoznak. Az EN8800GT/HTDP/1G típusjelzésű videovezérlőre az Asus által Glaciatornak keresztelt aktív hűtés kerül, mely a gyártó állítása szerint jóval hatékonyabb a referenciamegoldásnál. A kártyához az Asus saját fejlesztésű SmartDoctor tuningszoftvere is jár, mely segítségével – szintén a gyártó állítása szerint – ideális esetben akár 10 százalékos teljesítménytöbblet is kisajtolható az EN8800GT/HTDP/1G-ből.

Az Asus 1 gigabájt memóriával felvértezett GeForce 8800 GT-je várhatóan januárban kerül a boltokba, a kártya fogyasztói ára egyelőre nem ismert.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés