ATA/33-66-100-1??

Manapság szinte mindegyik HDD már ATA/100-as interfésszel bír, persze más kérdés, hogy az adatátvitel korántsem 100MB, csak egész ritka alkalmakkor. Ráadásul ez a sávszélesség nem is osztható, tehát maga a technológia se túl praktikus.

Ráadásul rövidesen el is avul, hiszen a Maxtor épp a napokban jelentette az ATA/133-as szabvány elkészültét, amely első ránézésre ugyan nem ígér sokkal többet, de persze ez az első ránézés megint csalóka. Ugyan a szabvány egyik legjelentősebb újítása tényleg a 100MB helyetti 133 megás max. sávszélesség, de sokkal lényegesebb (bár az előbbi nélkül nyilván semmiről se beszélhetnénk..), hogy mindezt a lefelé kompatibilitást maximálisan szem előtt tartva éri el, tehát a gyártóknak mindenképp hálás megoldás. (ez tehát azt jelenti, hogy lazán működik majd ATA/100-as kábellel)

Emellett a szabvány szerint immár támogatott a CRC ellenőrzés, valamint ha lehet, még szigorúbb időzítési elvárásoknak kell majd egy ilyen meghajtónak megfelelnie, a még inkább kompatibilitás jegyében. Azt is mondják persze, hogy most először -lesz- ugyanakkora a PCI busz és az IDE csatoló sávszélessége, ez pedig milyen klassz, bár hogy ez miért elengedhetetlen, azt így hirtelen nem vágom..

Előzmények

Hirdetés