Új WiMAX-vezérlő az Inteltől

Az Intel a nyilvánosság előtt először a 2004 őszi IDF-en mutatta be Rosedale kódnevű lapkájának mintapéldányait. A vállalat most arról adott hírt, hogy a WiMAX-vezérlő utódját, a Rosedale 2 rendszerchipet (system-on-chip, SoC) választotta tíz jelentős eszközgyártó, hogy WiMAX hálózatokba szánt megoldásokat készítsen.

Hirdetés

A WiMAX nagy sávszélességű vezeték nélküli kommunikációra ad lehetőséget. Az IEEE illetékes grémiuma elsőként a 802.16-2004/Cor1 szabványt fogadta el, amely helyhez kötött, illetve hordozható eszközök számára biztosít kapcsolatot, majd több mint 300 cég és szervezet közreműködésével kidolgozták a kifejezetten mobil felhasználásra szánt 802.16e szabványt, végül a kettőt 802.16e-2005 jelzés alatt egységesítették. A WiMAX így alkalmas nagy, akár 50 km távolság áthidalására, miközben sávszélessége elérheti a 70 Mbps-ot. Emiatt internetszolgáltatók számára is érdekes lehet, főként olyan területeken, ahol nem áll rendelkezésre megfelelő minőségű kábelezés, vagy nem kifizetődő ilyet kiépíteni, hiszen a WiMAX sávszélességét megosztva DSL-szintű szolgáltatást nyújthatnak előfizetőiknek. A mobil WiMAX a 3G-s mobilhálózatokkal konkuráló, bizonyos területeken azokat kiegészítő technológiának számít.

A Rosedale vagy hivatalos nevén a Wireless/PRO 5116 vezérlő csak a fix WiMAX-szal volt kompatibilis, a Rosedale 2 már az új, egységes szabvány minden elemét ismeri, így alkalmas telepített, korlátozottan mobil (nomadic) és mobil használatra is. A technológia az Intel hangos propagandája ellenére mindeddig nem lelt igazán széles körű alkalmazásra, azonban lendületet adhat, hogy a Rosedale 2 megrendelői között olyan vállalatokat lehet felsorolni, mint az Alcatel, az Airspan Networks, a Proxim Wireless, a Redline Communications, a Siemens vagy a kizárólag mobil WiMAX megoldásokra koncentráló Navini Networks.

A professzionális eszközök mellett hamarosan a Rosedale 2-re alapozó PC Card bővítmények is megjelenhetnek a piacon, melyek az Ofer kódnevű, Wi-Fi és WiMAX technológiával egyaránt kompatibilis rádióchipet tartalmazzák, így rugalmas adatátviteli lehetőségeket nyújtanak. Egyelőre az Intel a Rosedale 2 tesztpéldányait szállítja ügyfeleinek. A Centrino mobil platformnak várhatóan 2007 előtt nem lesz integráns része a WiMAX-támogatás.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés