Asus blog: az Asus az ezredforduló után I.

Korábbi bejegyzéseinkben bemutattuk az Asus megszületésének kalandos történetét, majd leírtuk, hogyan katapultálta magát a 90-es években a világ legnagyobb technológiai vállalatai közé. Az Y2K probléma sikeres áthidalása után, az új évezred elején gőzerővel fejlődött tovább a vállalat. Annyira, hogy a PROHARDVER! életében az első ASUS alaplap (az A7V133) dobozára, ami még 2001-ben járt nálunk, az alábbi szöveget nyomtathatták: „The World’s No. 1 Motherboard Manufacturer”, vagyis a világ első számú alaplapgyártója. Ezt a címet azóta is őrzi az Asus, mely nem csak saját márkaneve alatt, hanem neves PC gyártóknak beszállítóként is készít alaplapokat. Grafikus kártyák terén is nagyon jól haladtak: 2001-ben megkapták az NVIDIA legjobb partnerének járó díjat. Nálunk 2002-ben landolt az első Asus grafikus kártya, a V8420 jelzésű GeForce 4 Ti 4200.

Az első nálunk járt Asus alaplap doboza.
Az első Asus alaplap doboza, ami nálunk járt

Alaplapok terén fontos év volt 2002-es, akkor hozta létre az Asus az ASRock márkát, amivel kezdetben az alsó kategóriát célozta meg. Később, a 2008-as átszervezésekor az Asrock az OEM piacra koncentráló Pegatron leányvállalathoz került, mely 2010-ben önállósult, de az ASRock továbbra is e vállalat szárnyai alatt folytatta életét, mára a felső kategóriában is erős pozíciót kivívva magának.

Az első nálunk járt Asus grafikus kártya
Az első Asus grafikus kártya, ami a PROHARDVER!-nél járt

Természetesen az Asusnál sem állt meg a fejlesztés, sőt! A 2005-ben bemutatott A8N32-SLI Deluxe hatalmas tuningpotenciálja és két grafikus kártyás technológiája révén hamar az extrém tuningosok kedvence lett. Rengeteg benchmark világrekordot értek el vele, de hasonlóan sikeres lett az Intel változat, a P5N32-SLI Deluxe is. Ekkoriban az Asusnál kialakították a G csoportot, ami a következő, Pluto kódnevű elit alaplapon dolgozott. A munkának 2006 júliusában érett be a gyümölcse, ekkor született meg az AMD AM2+ foglalatos Crosshair alaplap és vele a Republic of Gamers termékcsalád. Bemutatása után azonnal a tuningosok kedvence lett, néhány hónapon belül 3658,3 MHz-es világrekordot értek el vele egy AMD Athlon 64 FX-62 processzor használva.

Asus Crosshair, az első Republic of Gamers alaplap
Asus Crosshair, az első Republic of Gamers alaplap

Kezdetben térhatású G betű jelölte az extra, elsősorban tuningos funkciókkal gazdagon megrakott alaplapokat, melyet 2008-ban, a Rampage II Extreme alaplap érkezésekor cseréltek le a ma ismert álarc mintázatra.

Természetesen nem csak alaplapok kerültek a ROG szériába. 2007-ben debütált a G1 és a G2 játékos notebook, melyek az Intel Core 2 Duo processzoraira és mobil GeForce-okra alapoztak. Az első ROG grafikus kártya, a Matrix GTX285 két évvel később, 2009 végén futott be, azóta pedig több Matrix modell, a brutális teljesítményű Mars, Mars II és Ares 2 követte. A ROG család legfrissebb tagjai az Orion és Vulcan headsetek, Xonar Phobeus hangkártya és az Eagle Eye játékos egér, a kolosszális ROG Tytan asztali számítógépeket pedig rövidesen egy külön cikkben fogjuk bemutatni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények