Hivatalosan is felvázolta az X570-es platformot az AMD

Mindent, illetve mindent is támogat, de sajnos eléggé drága lesz.

Az alaplapgyártók a Computexen már terítették az X570-es alaplapflottájuk jelentős részét, amelyet lassacskán elkezdenek majd szállítani. Az AMD ugyan az X570-es platformhoz tervezett CPU-t és VGA-t majd csak július 7-én küldi szorítóba, a partnerek az alaplapokat már hamarabb is forgalomba hozhatják.


[+]

Az AMD a fenti képen látható vázlattal mutatta be az X570-es vezérlő képességeit egy Matisse kódnevű, harmadik generációs Ryzen mellett. Ez az elméleti tudást reprezentálja, az alaplapgyártók bizonyos mértékig eltérhetnek tőle, az egyetlen követelmény csak annyi, hogy a processzorból nyerhető interfészek élveznek elsőbbséget.

A Matisse kódnevű CPU négy darab USB 3.2 Gen2-es aljzatot tud meghajtani, a 24 PCI Express 4.0-s sávjából 16-ot kaphatnak a grafikus vezérlők, 4 sáv pedig szükséges az X570-es vezérlővel való összeköttetéshez. A maradék négyet a partnerek vagy x4-es, vagy egy x2-es PCI Express 4.0-s NVMe adattárolónak használják fel, de utóbbi esetben két 6 Gbps-os SATA port is kivezethető a processzor felől.

Az X570-es vezérlő oldaláról már több lehetőség van, de fix paraméter a nyolc darab USB 3.2 Gen2-es, illetve a négy darab USB 2.0-s aljzat, noha nem kötelező mindet felhasználni. Négy darab 6 Gbps-os SATA portot viszont minimum követel az AMD, a StoreMi támogatása mellett.

A vezérlő oldaláról nyolc darab PCI Express 4.0-s sáv használható fel szabadon, további nyolc sáv pedig elkölthető adattárolásra, így például építhető az alaplapra nyolc 6 Gbps-os SATA, vagy két x4-es PCI Express 4.0-s NVMe, vagy négy x2-es PCI Express 4.0-s NVMe, de az AMD szerint leginkább ezek kombinálásával fogunk találkozni, hogy az adott termék képességei ne legyenek annyira egyoldalúak.


[+]

A fentiek miatt egyértelmű maximumok nincsenek az egyes interfészekre, de az AMD összesítette az elméleti határokat, ezeket viszont tényleg úgy kell figyelembe venni, hogy ha egy alaplapon lesz 14 darab 6 Gbps-os SATA interfész, akkor bizony csak egy x2-es PCI Express 4.0-s NVMe áll majd rendelkezésre. A másik véglet a három darab x4-es PCI Express 4.0-s NVMe számít, amivel viszont csak 4 darab 6 Gbps-os SATA interfész marad.

Az AMD-nél érdeklődtünk arról is, hogy az X570-es vezérlő, illetve a Matisse kódnevű processzor IO lapkája között mi az eltérés, mivel az adatok alapján feltűnő a hasonlóság. A cég megerősítette, hogy nem pontosan ugyanarról a lapkáról van szó,de maga a chipdizájn ugyanaz. Ez elsőre furcsának tűnhet, de rögtön világos lesz, hogy mi is történik itt. A processzor tokozására kerülő fejlesztés a GlobalFoundries 12 nm-es node-ján készül, és majdnem minden funkció aktiválva van benne. Az X570-es vezérlő megoldását már a GlobalFoundries 14 nm-es node-ján gyártják, és például számos része le van tiltva, gondolva itt például a memóriavezérlőre, miközben vannak olyan részegységek, amelyek pont az IO lapkán nem aktívak, kiemelve a teljes USB vezérlőt.

A különböző gyártástechnológia két ok miatt van, egyrészt a 14 nm-es node valamivel olcsóbb, és mivel elég nagy mennyiségben lesznek majd gyártva az X570-es alaplapok, így a lapkára levetített nem túl nagy eltérések is számottevők lesznek több milliós tételek szintjén. Másrészt a Matisse kódnevű processzor tokozása nem túl nagy, így oda egyszerűen kisebb kiterjedést biztosító 12 nm-es verzióra van szükség.

Az X570-es vezérlőre épülő alaplapok gyenge pontja az ár lesz, a legolcsóbb modellek is 150 dollár környékén érkeznek, a drágább holmik tekintetében pedig némelyik megközelíti az 1000 dollárt is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés