Árprémium nélkül kínálja a magas órajelen működő EPYC-et az AMD

A nagyjából 25%-os extra teljesítmény furcsa módon csak 25%-kal nagyobb listaárat jelent.

Az AMD egy hónapja mutatta be az előző év közepén leleplezett EPYC termékcsalád első kiegészítését, amely egy magas órajelen működő, EPYC 7371-es, kétutas konfigurációkban szánt processzor lett. Akkor a vállalat még nem beszélt az árról, de igen tipikusnak számít a szerverpiacon, hogy a magas órajelre optimalizált változatok jelentős árprémiumot kapnak a normál társakhoz viszonyítva, vagyis a várható extra teljesítményért aránytalanul többet kell fizetni.

A fentiekkel egyébként nincs nagy probléma, a piac egyszerűen így működik, ha szükség van a tempóra, akkor bizony a megrendelő fizet érte, akár a matematikailag indokolt árnál jóval többet. Emiatt rendkívül meglepő, hogy az AMD a saját, magas órajelre optimalizált megoldását, egyszerűen elhelyezte a teljesítménye alapján, konkrétan 1550 dolláros listaárat szabtak meg neki. Ezzel az EPYC 7371 pont annyival drágább az 1250 dolláros EPYC 7351-nál, amennyivel nagyjából gyorsabb.

Az AMD valószínűleg nyomást akar gyakorolni az Intelre, ugyanis a pozicionálás alapján az EPYC 7371 leginkább a Xeon Gold 6142M-et célozza meg, amelynél egy szálon is gyorsabb, több memóriát kezel, valamint több PCI Express csatornát is kínál, miközben az ára csupán a negyede. Ez már akkora különbség, amit valószínűleg az Intel sem nézhet csak úgy tétlenül, bár minden bizonnyal sokkal inkább a közelgő Rome platformra figyelnek, mint egy, aktuális generációs EPYC modellre, függetlenül attól, hogy az AMD talán túl agresszíven is árazta.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés