Dél-Koreából szivárog az AMD A10-4600M teljesítménye

Az AMD lassan készül a Trinity APU májusra prognosztizált startjára, amikor is elsőként a mobil megoldások kerülnek piacra. Korábban már bemutatásra került, hogy a vállalat az IGP oldaláról nagyon kigyúrta az amúgy is erős Llano APU-t, így egy ismeretlen típusú A10-es Trinity APU 1366x768 pixeles felbontásban, kétszeres élsimítás, valamint magas grafikai részletesség mellett futtatta a DiRT 3 című DirectX 11-es játékot. Az új IGP tehát nagyon gyors, bár erről a számok szintjén kevés adat került elő. Az AMD azonban készül a startra, így Dél-Koreából szivárognak a marketinganyagok, melyekről az A10-4600M-es APU technikai paraméterei, illetve a 3DMark 11 tesztprogramban mért teljesítménye   is leolvasható.

Az adatok szerint az A10-4600M-es APU két darab Piledriver kódnevű processzormodult kap, melyet az AMD négy magnak tekint. A magórajel 2,3 GHz lesz, amit a Turbo Core 3.0 3 GHz-re emelhet. A modulok egy-egy 2 MB-os másodszintű gyorsítótárat kapnak, a kétcsatornás memóriavezérlőhöz pedig 1600 MHz-es effektív órajelen üzemelő DDR3-as SO-DIMM memóriákat lehet társítani. Az integrált grafikus vezérlő a Devastator kódnévre hallgat, és egyfajta keveréke lesz az AMD TeraScale architektúráinak. A VLIW 4 struktúrába szervezett 384 darab shader processzor mellett a rendszer minden részegységből megkapja az elérhető legjobbat, így a grafikus számításoknál rendkívül hatékony lesz. A Radeon HD 7660G jelzésű IGP 685 MHz-es magórajelen üzemel, emellett a PowerTune technológiának köszönhetően a fogyasztása is állítható lesz. Mindezt az AMD 35 wattos TDP osztályba zsúfolja bele a 32 nm-es SHP gyártástechnológiára építve.

A fenti paraméterekről korábban is lehetett hallani, de a konkrét teljesítményadatok hiányoztak. Sajnos a gyártók szokása az iparágban elfogadott szintetikus tesztprogramokkal demonstrálni a teljesítményt, és ez most sincs másképp, ugyanis a kiszivárgott anyagban csak 3DMark 2011 eredmény található, amit Performance módban teljesített a rendszer. Az 1135 pontos adat persze arra jó, hogy némi támpontot nyújtson a teljesítményről.


(forrás: NordicHardware)

A NordicHardware készített egy összesítést is, amiben feltüntették a konkurens rendszerek, illetve a drágább megoldások eredményeit. Az A10-4600M 35 wattos TDP fogyasztás mellett is több pontot gyűjt össze a napokban megjelent, 45 wattos TDP osztályba sorolt Intel Core i7-3610QM jelzésű terméknél, mely az új Ivy Bridge APU-ra épít és a HD Graphics 4000-es IGP-t használja. Ami viszont meglepő, hogy az ASUS U46SV notebookjában szereplő GeForce GT 540M jelzésű mobil VGA-t is elveri az új IGP, holott az NVIDIA megoldása egymaga fogyaszt 35-40 wattot, amibe a processzor energiaigénye nincs is beleszámolva. Az NVIDIA hivatalos 3DMark eredményeit tekintve a Radeon HD 7660G jelzésű IGP teljesítménye nagyjából a GeForce GT 550M jelzésű mobil VGA teljesítményét közelíti meg. Az új néven futó termékekre levetítve az A10-4600M enyhén gyorsabb a GeForce GT 630M-nél, ami tulajdonképpen a GeForce GT 540M átnevezett verziója, míg a következő lépcsőnek tekinthető GeForce GT 635M-nél lassabb, de ez a fenti képről is látszik.

Természetesen továbbra is lehetősége lesz Dual Graphics módra, és erről is van eredmény. Az A10-4600M mellé egy Radeon HD 7670M jelzésű mobil VGA került, mellyel 2083 pontot ért el a rendszer. Ezt a módot majd jobban meg kell vizsgálni, mert a 3DMark 2011 nagyon jól skálázódik, de a játékok között akadnak olyan alkalmazások, amelyek nem reprodukálják az előbbi gyorsulást.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés