50 éves lett az Intel 4004

Az első kereskedelmi forgalomba került mikroprocesszorra még ma is van kereslet, igaz már csak a gyűjtők által.

Az Intel 1971. november 15-én dobta piacra a 4004-es jelzésű fejlesztését, amely az első kereskedelmi forgalomba került mikroprocesszorként vonult be a történelemkönyvekbe. Bár ma már bőven kevés lenne bármire is a 4 bites, 10 µm-es gyártástechnológiával készült, maximum 740 kHz-es órajelen működő, 2300 tranzisztorból álló lapka, mégis ez az a dizájn, ami alapvetően elindította a kereskedelmi szinten beszerezhető számítógépek piacát, bár az igazán nagy sikerekre a Intel 8086-ig várni kellett.

A ma 50 éves 4004-hez már nehéz mit hozzátenni, az Intel ugyanis 15 évvel korábban már kiadta a lapka vázlatát és a kézikönyvét, ergo technikailag már minden részlete ismert. Magára a hardverre egyébként még ma is van kereslet, noha ez leginkább a gyűjtőkre korlátozódik, de tekintve, hogy ritkaságról van szó, 500 dollárt még ma is megér, talán többet is.

Ha valakit érdekel a szóban forgó fejlesztés háttértörténete, akkor érdemes ellátogatni az IT caféra, ahol részletesebben írtunk a történelmi jelentőségű termék megszületéséről.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Előzmények

Hirdetés